18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La 25 de ani de la explozia la reactorul nr. 4, Cernobâlul rămâne o sursă de îngrijorare
La 25 de ani de la explozia la reactorul nr. 4, Cernobâlul rămâne o sursă de îngrijorare
Chiar şi după 25 de ani de la explozia survenită la unul din reactoarele centralei atomice de la Cernobâl, care a provocat scurgeri radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima, problema securităţii acesteia stârneşte în continuare îngrijorări. Deasupra celui de-al 4-lea reactor avariat s-a construit atunci, în pripă, un sarcofag, aflat astăzi într-o stare alarmantă de degradare, semnalează experţii ruşi citaţi de RIA Novosti.
Ca urmare a exploziei survenite la 26 aprilie, teritoriul de pe o rază de 30 de km din jurul centralei a fost supus unei contaminări radioactive extrem de puternice, iar peste 200.000 de persoane au fost evacuate. Catastrofa de la Cernobâl a afectat 19 regiuni din Rusia, cu o suprafaţă de aproape 60.000 de kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 2,6 milioane de persoane; 46,5 mii de kilometri pătraţi din Belarus (23% din suprafaţa totală a republicii). Suprafaţa totală contaminată radioactiv în Ucraina s-a ridicat la 50 de mii de kilometri pătraţi (12 regiuni).
Centrala de la Cernobâl a fost complet închisă abia la 5 decembrie 2000.
Termenul de garanţie al sarcofagului este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ peste cinci ani învelişul protector nu va mai putea opri procesul de eliberare a emisiilor radioactive în atmosferă. În acest context, construcţia unui nou sarcofag deasupra reactorului avariat este din ce în ce mai actuală, notează RIA Novosti.
Structura gigantică în formă de arc, de 105 metri înălţime, 150 de metri lungime şi o lăţime de 260 de metri, despre care s-a vorbit mult în ultimii ani, rămâne în stadiu de proiect, începerea lucrărilor fiind amânată de mai multe ori, în parte din lipsă de finanţare.
La recenta conferinţă internaţională, organizată de autorităţile de la Kiev cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la tragedie, preşedintele Viktor Ianukovici declarase că ar mai fi nevoie de 740 milioane de euro pentru implementarea acestui proiect.
Cu toate acestea, preşedintele Ucrainei a dat asigurări că ţara sa va găsi fondurile necesare pentru a construi noul înveliş de siguranţă, destinat să asigure protecţia centralei de la Cernobâl pe o perioadă de 100 de ani. De asemenea, pe teritoriul centralei, autorităţile de la Kiev intenţionează să contruiască un depozit pentru stocarea reziduurilor radioactive şi o unitate de prelucrare a acestora.
Marţi, ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobâl, considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare, sunt preconizate să se desfăşoare chiar pe teritoriul centralei avariate. Aici se va deplasa preşedintele Viktor Ianukovici, pentru a doua vizită în decurs de o săptămână, după ce l-a însoţit la 20 aprilie pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. La aceste ceremonii, şi-au anunţat prezenţa preşedinţii Rusiei şi Belarus, Dmitri Medvedev, respectiv Aleksandr Lukaşenko.
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, care s-a deplasat cu acest prilej la Kiev, a oficiat în noaptea de luni spre marţi o slujbă religioasă în memoria victimelor tragediei într-o biserică din complexul religios Darnitsa din capitala ucraineană, unde se află un monument dedicat victimelor şi participanţilor lichidării consecinţelor catastrofei de la Cernobâl. În noaptea de luni spre marţi, la 01.23 (ora locală), ora exactă la care s-a produs explozia la cel de-al patrulea reactor al centralei de la Cernobâl, unul dintre 'lichidatori' a tras de clopot de 25 de ori.
Potrivit patriarhului rus, lichidatorii "au oferit Domnului darul cel mai de preţ pe care poate să-l ofere un om: sacrificiul propriei vieţi în beneficiul altora”.
La ceremonie au participat circa 700 de persoane, între care mulţi participanţi la evenimente, precum şi oficiali, între care premierul Mykola Azarov şi mitropolitul Kievului şi al Ucrainei, Vladimir. Mulţi dintre aceştia purtau flori şi lumânări.
În memoria catastrofei de acum 25 de ani, militanţi ecologişti din mai multe ţări ale lumii au aprins lumânări exact la ora producerii exploziei la reactorul nr. 4 de la Cernobâl: 01.23.47. În Piaţa Independenţei din Kiev, activiştii ONG-ului Pripyat.kom au aprins de asemenea 25 de lumânări.

Articole înrudite