25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima noapte de război în Libia. Tiruri de armament greu antiaerian, urmate de explozii, tiruri de artilerie şi trasoare, s-au auzit în capitala Tripoli în timpul nopţii. Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au recurs la apărarea antiaeriană ca să lovească în avioanele NATO.
Martori citaţi de BBC susţin că armata libiană a deschis focul asupra oraşului Misrata, unde au putut fi auzite mai multe explozii. Al-Jazeera relatează că asaltul forţelor guvernamentale a avut loc şi la Benghazi, unde rebelii recâştigaseră teren după intervenţia coaliţiei occidentale.
Regimul de la Tripoli a anunţat că forţele sale au doborât aeronave de război ale "duşmanului cruciat. Statul major al armatei franceze dezminte informaţia.
De cealaltă parte, armata britanică a lansat în sâmbătă noaptea rachete Stormshadow de la bordul mai multor avioane Tornado. Avioanele britanice au zburat de la o bază din Marea Britanie, parcurgând peste 4.800 de kilometri, ceea ce face ca, potrivit BBC, aceasta să fie misiunea de bombardare efectuată la cea mai lungă distanţă de la conflictul pentru insulele Malvine-Falkland. Între timp, avioanele canadiene de vânătoare au ajuns în regiune, însă au nevoie de două zile pentru a intra în acţiune.
Franţa a fost prima ţară care a trimis avioane de recunoaştere în spaţiul libian, după ce în cursul dimineţii s-au înregistrat noi confruntări violente în oraşul Benghazi, controlat de rebeli. Avioanele franceze au distrus patru tancuri libiene la sud-vest de Benghazi, relatează Al Jazeera. Potrivit AFP, în apropiere de Tripoli au fost văzute mingi de foc pe cer, dar este cunoscută originea acestor explozii.
Potrivit postului de televiziune NBC, SUA au lansat primele rachete în Libia. Se crede că racheta a vizat sisteme de apărare antiaeriană din zona Tripoli. Locuitorii din Misrata susţin că trupele lui Gaddafi iau oraşul cu asalt. Barack Obama a confirmat că SUA au început "o acţiune militară limitată" în Libia, relatează BBC. El s-a declarat "profund conştient" de riscurile pentru forţele americane. Un comandant american a anunţat că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia.Operaţiunea coaliţiei este numită Odyssey Dawn, a precizat el.
SUA au trei submarine în Mediterana. Oficiali americani au anuţat că SUA nu vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomahawk de pe submarine.
Operaţiunile franceze s-a concentrat pe un perimetru de 100 - 150 de kilometri în jurul oraşului libian Benghazi. "O primă ţintă a fost distrusă", a declarat Laurent Teisseire, purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării. Ministerul francez al Apărării a anunţat că 20 de avioane au intrat în misiune în Libia. Portavionul Charles de Gaulle, ancorat la Toulon, va porni duminică spre Libia. SUA trimit miercuri spre Libia portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere.
Avioane canadiene au plecat spre o bază militară din Italia şi sunt pregătite să ia parte la operaţiunea aeriană din Libia.
Regimul de la Tripoli a bătut în retragere după rezoluţia ONU şi a anunţat încetarea imediată a focului. Cu toate acestea, forţele guvernamentale au continuat ofensiva în oraşul Benghazi. Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriană în Libia, ceea ce presupune o acţiune militară pentru protejarea civililor. Rezoluţia lasă cale liberă aliaţilor pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare libiene.
Agenţia Reuters anunţa că un atac militar asupra Libiei este iminent şi se va desfăşura în trei etape. Iniţial, vor ataca, pe rând, Franţa, Marea Britanie şi Canada. Apoi, vor intra în luptă şi SUA. În ultima etapă intră în luptă ţările arabe. Gaddafi a avertizat că cei care ataca Libia vor regreta.
Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un submarin britanic a lansat rachete Tomahawk asupra unor ţinte ale apărării antiaeriene libiene. Un comandant american a anunţat anterior că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia.
Operaţiunea coaliţiei este numită Odyssey Dawn, a precizat el. Un comandant american a anunţat că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia. Operaţiunea coaliţiei este numită Odyssey Dawn, a precizat el.

Articole înrudite