25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Fukushima din Japonia este „Extrem de ridicat”. Avertismentul a fost lansat de şeful Comisiei Americane pentru reglementare nucleară. Iar Institutul pentru siguranţă nucleară, din Franţa, a anunţat că următoarele 48 de ore vor fi cruciale la Fukushima. Miercuri seară, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică recunoştea că situaţia de la centrala nucleară este "foarte gravă".
Avertismentul Statelor Unite este cu atât mai important cu cât vine din partea celei mai importante agenţii din domeniul nuclear.
"Suntem la jumătatea drumului între un dezastru şi un dezastru şi mai mare. În următoarele ore vor avea loc evoluţii catastrofale şi există un pericol real pentru sănătatea şi viaţa locuitorilor arhipelagului", a spus şi comisarul european pentru energie.
Potrivit directorului AIEA, situaţia la centrala nucleară Fukushima Daiichi este foarte gravă. Interiorul celor trei reactoare a fost avariat, iar momentan nu se ştie care este situaţia exactă în interiorul reactoarelor.
Între timp echipele de intervenţie de la centrala Fukushima se luptă cu îndârjire să scadă temperatura în miezul reactoarelor. Două elicoptere militare au aruncat tone de apă de mare peste reactorul numărul trei, avariat luni seară de o explozie. Două elicoptere împrăştiaseră de patru ori apă peste reactorul nr. 3 până la ora locală 10.00 (3.00, ora României), dar nivelul radiaţiilor rămăsese neschimbat. Miercuri, operaţiunea eşuase din cauza vântului puternic.
Nivelul radiaţiilor în jurul incintei centralei, în zona unde se află muncitorii, a crescut la aproape 3.000 de microsiverţi pe oră, potrivit TEPCO. Se consideră că o expunere la 1.000 de microsiverţi sau 1 milisivert într-un an este sigură pentru oameni.
Ministrul apărării, Toshimi Kitazawa, declarase joi dimineaţă că a dat permisiunea elicopterelor de a turna apă peste reactoare întrucât nivelul radiaţiilor a ajuns la 4,13 milisiverţi pe oră la o altitudine de 300 de metri şi la 87,7 milisiverţi la 90 de metri. Elicopterele îşi desfăşoară operaţiunea de la o înălţime mai mică de 90 de metri, a precizat şeful Statului Major, Ryoichi Oriki.

Ajutoare şi acuze

Un avion care transporta bor, element chimic care întârzie procesul de fisiune nucleară, a decolat ieri dimineaţă spre Japonia, a anunţat Eric Besson, ministrul Energiei din Franţa, citat de AFP. „În această dimineaţă (joi, n.r.), la ora 11:00 (ora Franţei), primul avion francez ce are la bord 95 de tone de bor a decolat spre Japonia. De asemenea, am furnizat şi echipamente indispensabile pentru protecţia împotriva radiaţiilor”, a spus oficialul pe postul de televiziune France 2.
Pe de altă parte, Guvernul francez a acuzat autorităţile japoneze că au pierdut controlul situaţiei şi că ascund adevărata scară a dezastrului. „Să spunem lucrurilor pe nume. E clar că au pierdut controlul. Analizele noastre arată că nu e cum spun ei”, a declarat ministrul Eric Besson, citat de Reuters. De altfel, Franţa şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în Tokyo să plece către zone mai sigure sau chiar să părăsească Japonia. Aceasta este cea mai radicală măsură luată de un guvern până acum. Celelalte guverne s-au limitat, în general, la a-şi sfătui cetăţenii să evite călătoriile neesenţiale.
Autorităţile japoneze par, ele însele, panicate. Secretarul-şef al guvernului, Yukio Edano, a avertizat ieri că eforturile de răcire ar putea să nu aibă efect. În Europa, 500 de centre de transplant de măduvă sunt pregătite pentru a putea trata eventuale victime din Japonia, potrivit „DailyMail”. Replicile cutremurului continuă. Un seism de 6 grade, cu epicentrul la est de Tokyo, s-a produs din nou miercuri, mărind temerile privind alte eventuale daune ce ar putea fi provocate pereţilor containerelor deja fisurate ale reactoarelor de la Fukushima.

Mai multe state îşi avertizează cetăţenii să părăsească Japonia

În faţa ameninţării unui accident nuclear major, cele mai multe ambasade le-au recomandat cetăţenilor lor să se îndepărteze de zonă şi să se replieze spre sud, în regiunea Osaka, sau să părăsească Japonia. Ambasada SUA a stabilit zona de risc la 80 km în jurul centralei.
Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că “seriozitatea şi incertitudinea” reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie “foarte preocupaţi” de siguranţa populaţiei, potrivit Yahoo News. Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuaţi din nord-estul Japoniei, în special din zona afectată de cutremur.
Şi Australia le-a recomandat cetăţenilor săi din Japonia să încerce să plece din acele zone, având în vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.
Franţa a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Tokio sau alte zone ale Japoniei, să se întoarcă în ţară, dacă nu au nici un motiv întemeiat care îi ţine acolo.
Serbia şi Croaţia şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Japonia.
Ministerul de Externe al Marii Britanii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil deplasările în Japonia, adăugând că oficialii monitorizează atent situaţia referitoare la nivelul de radiaţii.

Reconstrucţia va dura cel puţin 5 ani

Japonia va avea nevoie de cel puţin cinci ani pentru reconstrucţia după tsunami şi dificultăţile de la centralele nucleare. Potrivit Credit Suisse, pierderile economice însumează circa 15 trilioane de yeni (133 de miliarde de dolari). În următorii trei ani, va fi nevoie de cinci trilioane de yeni (44 miliarde de euro) pentru reconstrucţie. „Un astfel de dezastru are loc o dată la 100 sau 200 de ani”, declară Hirokazu Anai, analist la J.P. Morgan Securities din Japonia. Iar proporţiile dezastrului sunt încă necunoscute.

Panica nucleară se extinde

În timp ce japonezii par liniştiţi, panica privind contaminarea radioactivă a pus stăpânire pe locuitorii ţărilor asiatice, dar şi printre americanii de pe coasta Pacificului şi printre europeni. Autorităţile din Taiwan, India, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud sau China, cei mai apropiaţi vecini ai Japoniei, au încercat să liniştească populaţia prin teste radioactive şi anunţând că produsele alimentare japoneze importate nu sunt contaminate. Părinţii din Hong Kong care au copii mici au luat cu asalt farmaciile şi supermarketurile pentru a cumpăra lapte, de teamă că dacă se vor epuiza stocurile existente următoarele ar putea fi contaminate. Ministerul thailandez pentru Sănătate Publică intenţionează să ofere pastile gratuite de iod persoanelor care pleacă spre nordul Japoniei.
Chinezii au instalat patru staţii mobile pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor în provincia Heilongjiang, din extremitatea estică a ţării, cea mai apropiată de Marea Japoniei. Americanii au dat şi ei fuga în farmacii şi au epuizat toate stocurile de pastille de iod, dar şi produsele de provenienţă japoneză. Alerta nucleară din Japonia a stârnit panică şi în Bulgaria, unii cetăţeni grăbindu-se să cumpere iodură de potasiu, medicament care poate preveni declanşarea cancerului tiroidian. Specialiştii au avertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiii mici, la bătrâni şi la persoane care au afecţiuni ale glandei tiroide.

Reactoare proiectate greşit?

Cu 35 de ani în urmă, trei cercetători americani au demisionat de la General Electric, spunând că greşelile în proiectarea reactoarelor Mark 1 pot duce la catastrofe nucleare, relatează televiziunea americană ABC. Cinci dintre cele şase reactoare de la centrala Fukushima Daiichi utilizează tehnologia Mark 1, dezvoltată de compania General Electric în anii 1960.
„Problema identificată atunci consta în faptul că, în designul containerului, nu s-au luat în calcul sarcinile dinamice suplimentare ce pot apărea odată cu pierderea lichidului de răcire”, a declarat pentru ABC unul dintre cei trei demisionari de acum 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh. „Chiar şi după modernizare, reactoarele au rămas la fel de vulnerabile în faţa accidentelor care presupun afectarea sistemului de răcire şi a învelişului izolator”, a continuat el.
General Electric neagă afirmaţiile şi invocă trecutul fără incidente, siguranţa şi încrederea pe care reactoarele le-au demonstrat până în prezent. Totuşi, alături de reportajul ABC, tot marţi, „Le Figaro” şi „Los Angeles Times” au amintit numeroasele incidente legate de siguranţa nucleară în care operatorul de energie japonez TEPCO, administrator al unei treimi din centralele nipone, a fost implicat. În 2003, toate cele 17 centrale nucleare din administrarea companiei (inclusiv Fukushima Daiichi) au fost închise temporar după un scandal referitor la rapoarte false ale inspecţiilor privind siguranţa centralelor.

Articole înrudite