Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să creeze un coridor terestru până în Transnistria şi de aceea va recurge la toate mijloacele, inclusiv la o lovitură de stat militară în Ucraina sau la provocarea unor revolte la Kiev, a opinat fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, într-o declaraţie făcută miercuri seara la postul de televiziune ucrainean Kanal5.
„Acum el are un plan — noi capete de pod la Debalţevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea. Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odesa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar, mai apoi, în Transnistria (Republica Moldova). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor”, a afirmat Saakaşvili, citat de agenţia de presă Unian.
El a subliniat că Putin va utiliza toate pârghiile pentru a realiza o lovitură de stat militară sau tulburări majore la Kiev, urmărind destrămarea statului ucrainean.
O opinie similară a fost exprimată anterior de primul ministru ucrainean Arseni Iaţeniuk.
Într-o primă etapă, potrivit acestuia, acţiunile preşedintelui rus au vizat anexarea Crimeii; a doua etapă urmăreşte crearea unui conflict îngheţat în Donbas, iar etapa a treia ar putea fi crearea unui „coridor” prin Odesa spre Transnistria.
Fostul lider georgian consideră că Occidentul l-ar putea opri pe Putin prin livrarea urgentă de echipamente militare letale către Ucraina şi îngheţarea conturilor personale ale preşedintelui rus şi ale persoanelor din anturajul său.
În acest context, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Edward Lute, a declarat miercuri că Washingtonul dispune de dovezi incontestabile că trupele ruse acţionează în estul Ucrainei din aprilie, când au început confruntările între armata ucraineană şi rebelii separatişti.
Experţii militari ruşi joacă un rol de comandă şi control în acest conflict şi manevrează echipamente militare sofisticate, care nu sunt la îndemâna separatiştilor neinstruiţi, a spus el înainte de o reuniune la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările NATO.
Forţele ruse sunt reprezentate pe teritoriul Ucrainei şi prin trupe, dar şi prin personal operativ al serviciilor de informaţii. Unii ofiţeri de informaţii poartă uniforma armatei ruse, alţii însă sunt îmbrăcaţi în civil, a mai afirmat Douglas Edward Lute. Ambasadorul SUA la NATO a susţinut totodată că, în luna august a anului trecut, Rusia a efectuat o intervenţie militară directă în estul Ucrainei, trimiţând atunci batalioane întregi ale armatei regulate.