25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ridicarea a cinci statui ale unor „personalităţi ale secolului al XX-lea”, printre care Lenin, Churchill şi Roosvelt, a început miercuri dimineaţă la Montpellier (sudul Franţei), la iniţiativa preşedintelui controversat al regiunii Languedoc - Roussillon, relatează AFP.
Statuile de bronz, de 3,3 m înălţime, cântărind între 850 kg şi o tonă, îi reprezintă pe socialistul francez Jean Jaures, pe fostul premier britanic Winston Churchill şi pe foştii şefi de stat francez, Charles de Gaulle, american Franklin D. Roosevelt, şi sovietic Lenin. Vor fi inaugurate oficial la jumătatea lunii septembrie. Au fost comandate în total zece statui: ale lui Gandhi (India), Golda Meir (Israel), Gamal Abdel Nasser (Egipt), Mao Tse Dun (China) şi Nelson Mandela (Africa de Sud), care trebuie să fie livrate la sfârşitul lui 2001, se vor alătura celorlalte, fiind realizate de sculptorul Francois Cacheux.
Operaţiunea este în schimb contestată de opoziţia din Montpellier, care nu este de acord cu costurile implicate, estimate la 200.000 de euro pe statuie. Verzii au avertizat că vor demonta statuile. „Generalului de Gaulle nu-i stă bine lângă Lenin sau Mao. Când statul îşi reduce cheltuielile, comunităţile locale instalează statui pe cheltuiala contribuabililor”, a spus şeful local al partidului prezidenţial (UMP, dreapta), Arnaud Julien, în cotidianul Le Parisien.
Preşedintele regiunii Montpellier, Georges Freche, şi-a justificat acţiunea spunând că Lenin „n-a fost un dictator sângeros”. „Este omul care a schimbat faţa lumii în secolul al XX-lea... La Lenin, există două momente remarcabile: revoluţia din octombrie este personificată de Lenin, chiar dacă n-a fost singurul. Mai este apoi decolonizarea, pentru că 1917 a schimbat faţa lumii. Fără anul 1917, n-ar fi existat decolonizarea Africii, a Indiei, a Chinei şi, la modul general, a părţii lumii în curs de dezvoltare”, spune el. Cât despre Mao, „a fost mare 20 de ani, în perioada 1929-1949... Revoluţia culturală a fost o nenorocire pentru China, însă istoria va uita acest lucru. Istoria îşi va aduce aminte doar de Mao care a redat Chinei demnitatea”, a adăugat el. Fost militant maoist, Georges Freche a fost membru al Partidului Socialist, din care a fost exclus în ianuarie 2007 pentru derapaje verbale cu nuanţa rasistă.

Articole înrudite