Franţa va da în câteva săptămâni în folosinţă o bază de date în care vor fi înregistrate amprentele romilor repatriaţi în ţările lor de origine, precum România, şi care îi va împiedica să încaseze de mai multe ori ajutorul acordat de Paris, relatează Le Figaro.
Creată în 26 octombrie 2009, baza de date Oscar va intra în faza operaţională în câteva săptămâni. "În câteva săptămâni, Oscar, baza de date biometrică pe care am pus-o la punct, va permite să evităm acest (...) du-te-vino: cei care au primit ajutor nu vor mai putea să îl primească din nou", a declarat marţi, pentru RTL, ministrul imigraţiei Eric Besson, care a evocat dosarul taberelor ilegale de romi. Luate individual, sumele par modeste: un bilet de avion, 300 de euro pentru fiecare adult şi 100 de euro de copil. Dar, ţinând cont că anul trecut au fost furnizate 15.000 de astfel de ajutoare, şi tot atâtea în 2009, până în prezent au fost cheltuiţi deja 18 milioane de euro. Şi există suspiciuni puternici că unele persoane au venit în Franţa de mai multe ori pentru a primi sumele de bani.
"Recent, am arestat un rom care a fost dus în România cu avionul, după ce a luat cei 300 de euro. Acolo, un drum Bucureşti-Paris cu autocarul costă 60 de euro. Nu a fost nevoie de nici măcar o săptămână pentru ca el să se întoarcă în Franţa. Însoţit de patru veri, cărora le-a plătit drumul datorită sumei de bani" primite de la statul francez, a povestit un poliţist.
Poliţia nu mai vrea să lucreze orbeşte. Până acum, putea să înscrie în baza de date Oscar numai numele şi prenumele persoanelor controlate, dar în condiţiile în care majoritatea romilor nu au documente, numele sunt adesea fictive. Dar, din 1 septembrie, imigranţii controlaţi de poliţie, de exemplu în tabere ilegale, vor fi amprentaţi, iar amprentele vor fi trecute în baza de date, alături de nume. Legea prevede că "datele înregistrate sunt imagini digitale ale amprentelor celor 10 degete ale persoanei vizate şi copiilor săi minori, în vârstă de cel puţin 12 ani, sau menţionarea imposibilităţii înregistrării totale sau parţiale a acestor amprente". În cazul în care un imigrant refuză să fie înregistrat, poliţia nu îl poate constrânge. Însă refuzul reprezintă o infracţiune. "Va trebui ca un judecător să condamne persoana vizată şi să ordone amprentarea", a explicat un comisar.
Marţi, Ministerul francez de Interne a anunţat că peste 50 de tabere ilegale de romi au fost demolate deja în Franţa de la începutul lunii. Cel puţin 700 de imigranţi ilegali vor fi trimişi înapoi la Bucureşti, cu zboruri obişnuite, a precizat Besson.