25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fidel Castro s-a declarat „uimit” de nivelul scăzut de cunoştinţe al tinerilor americani, pus în evidenţă de un studiu recent, văzând în acest lucru dovada că „avertismentele” sale asupra unui viitor război nuclear nu sunt „exagerate”, scrie publicaţia franceză Le Point. Un sondaj, efectuat în fiecare an de doi profesori universitari americani în rândul tinerilor care intră la universitate arată că adolescenţii din SUA cred că „Cehoslovacia n-a existat niciodată” sau că „Beethoven este un câine, erou de film”.
„Rămâi uimit să vezi cât de mult educaţia este deformată într-o ţară care are 8.000 de arme nucleare şi cea mai puternică presă de război din lume”, scrie Fidel Castro, 84 de ani, duşman declarat de o jumătate de secol al „imperiului” american, potrivit textului unei note publicate pe site-ul Cubadebate.cu.
„Şi când te gândeşti că mai există oameni rezonabili care cred că avertismentele mele sunt exagerate”, încheie părintele revoluţiei cubaneze din 1959, care duce de câteva săptămâni o campanie pentru „prevenirea” unui război nuclear între Statele Unite, aliatul său israelian şi Iran.
Fidel Castro, care s-a dedicat scrisului de când s-a retras din cauza unei boli acum patru ani, a avut de la începutul lunii iulie mai multe ieşiri publice la Havana, evocând tema „holocaustului nuclear” în faţa tinerilor, a artiştilor, intelectualilor sau a diplomaţilor cubanezi. A participat chiar la o şedinţă a Parlamentului pe tema situaţiei internaţionale, prima dată după ce a cedat preşedinţia fratelui său, Raul, în 2006. Statele Unite au introdus acum 48 de ani un embargou economic şi financiar împotriva insulei comuniste, a cărei conducere este considerată „dictatură”.


Articole înrudite