16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parlamentul European cere UKIP să ramburseze fonduri cheltuite pentru Brexit
Parlamentul European cere UKIP să ramburseze fonduri cheltuite pentru Brexit

Un partid european dominat de formaţiunea eurosceptică britanică, UKIP, va trebui să renunţe la fonduri europene în valoare de 421.000 de euro, pentru că a utilizat această sumă înaintea referendumului pentru Brexit, a informat Biroul Parlamentului European, potrivit AFP.
Reuniţi la Strasbourg, preşedintele şi cei 14 vicepreşedinţi ai PE au decis să urmeze recomandările unui audit extern şi unui raport intern al instituţiei, a anunţat Parlamentul într-un comunicat de presă. Potrivit auditului, Alianţa pentru Democraţie Directă în Europa (ADDE), partid european dominat de UKIP, a solicitat fonduri europene pentru a finanţa "cheltuieli neeligibile", legate mai ales de activităţile politice ale formaţiunii lui Nigel Farage în Marea Britanie.
"ADDE va trebui să ramburseze 172.655 de euro şi nu va mai primi cele 20% restante din subvenţie (248.345 de euro) care i-au fost alocate pentru anul 2015", a precizat Biroul.
Aceste cheltuieli ale ADDE au fost făcute mai ales pentru nouă sondaje înaintea alegerilor legislative din Marea Britanie din mai 2015 şi a referendumului din 23 iunie, în care s-a decis ieşirea ţării din UE.
"Majoritatea întrebărilor din sondaje erau legate de campania pentru 'Leave' dusă de UKIP", a menţionat raportul de audit în legătură cu unele sondaje finanţate de ADDE.
Or, aceste activităţi aceste activităţi "nu au fost în interesul partidului european", din care fac parte eurodeputaţii UKIP alături de politicieni din alte state membre, potrivit auditului.
Regulile reglementând subvenţiile europene pe care le pot pretinde partidele şi fundaţiile europene "interzic printre altele finanţarea partidelor politice naţionale, campaniilor electorale naţionale sau a campaniilor pentru referendumuri", a explicat Parlamentul.
Săptămâna trecută, ADDE a contestat vehement acuzaţiile raportului, apreciind într-un comunicat că este o "hărţuire deliberată".


Articole înrudite