16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parchetul belgian cere dizolvarea Bisericii Scientologice
Parchetul belgian cere dizolvarea Bisericii Scientologice
Ministerul Public bruxellez a cerut săptămâna trecută dizolvarea Bisericii Scientologice, judecată de peste o lună pentru fraudă şi extorcări în primul proces împotriva acestei organizaţii în Belgia.
Un purtător de cuvânt al Bisericii Scientologice, Eric Roux, a reacţionat denunţând „un procuror inchizitorial care atacă filozofia religioasă a Bisericii”. „Este patetic, este un rechizitoriu în erezie”, şi-a exprimat el regretul într-o declaraţie pentru AFP.
Foarte mediatizat, procesul a două asociaţii - filiala belgiană a Bisericii Scientologice şi Biroul european pentru drepturile omului, o filială americană la Bruxelles a Bisericii Scientologice - şi a 11 dintre membrii şi conducătorii lor s-a deschis în 26 octombrie la Tribunalul corecţional din Bruxelles. Pledoariile apărării urmează să înceapă luni.
Procurorul a cerut dizolvarea Bisericii belgiene Scientologice, potrivit agenţiei Belga, precum şi pedepse cu închisoarea cu suspendare între şase şi 20 de luni împotriva acuzaţilor.
Scientologii belgieni sunt acuzaţi de Parchetul federal că au înfiinţat o „organizaţie criminală”, de „fraudă”, de „practică ilegală a medicinei”, de „violare a vieţii private” şi de „extorcare”.
În principiu, o organizaţie calificată drept criminală de justiţie este pasibilă de a fi interzisă.
Prima anchetă în Belgia vizând Biserica Scientologică fusese deschisă în 1997 în urma plângerilor unor foşti adepţi, între care o femeie care a apelat la justiţie după ce a încercat în van să recupereze măcar o parte din banii pe care i-i livrase.
În cursul percheziţiilor efectuate în 1999, anchetatorii confiscaseră dosare conţinând date personale ale membrilor Bisericii Scientologice, între care descrieri psihologice şi informaţii referitoare la starea de sănătate a adepţilor.
Clasată în Franţa printre secte de mai multe rapoarte ale unor anchete parlamentare, scientologia este considerată religie în SUA şi în câteva ţări europene, precum Spania, Italia, Olanda şi Suedia.

Articole înrudite