28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lipsa controlului asupra serviciilor secrete în cazul supravegherii în masă, denunţată într-un raport al UE
Lipsa controlului asupra serviciilor secrete în cazul supravegherii în masă, denunţată într-un raport al UE
Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a subliniat, într-un raport prezentat la Strasbourg, necesitatea de a întări şi evalua cu regularitate cadrul legislativ care reglementează activitatea agenţiilor de informaţii, pentru o mai bună protecţie a drepturilor cetăţenilor, transmite AFP.
Este necesar „să se continue reforma cadrelor legislative pentru a rezolva problema lipsei de control (asupra agenţiilor de informaţii - n.r.)”, conform concluziilor acestui raport, făcut public cu ocazia Forumului Mondial al Democraţiei organizat de Consiliul Europei la Strasbourg.
Raportul, care se concentrează pe „supravegherea în masă”, evidenţiază o lipsă „în cadrele legislative naţionale a definiţiilor clare privind categoriile de persoane şi spectrul de activităţi care pot fi supuse supravegherii”.
Autorii documentului subliniază necesitatea dreptului de control parlamentar, dar şi din partea unor comisii de experţi dedicate supravegherii serviciilor de informaţii, aşa cum este cazul în 15 state membre ale Uniunii Europene.
Redactarea acestui raport a fost iniţiată în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden privind programele de supraveghere la scară largă ale Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA.
Este primul raport comparativ ce analizează mecanismele de supraveghere şi căile de recurs - deseori extrem de complexe - accesibile cetăţenilor în faţa acestei supravegheri.
În Franţa, o lege controversată privind serviciile secrete, susţinută de guvern în numele luptei antiteroriste, dar vizată de numeroase critici care au denunţat ameninţarea unei „supravegheri în masă”, a fost adoptată în iunie. 

Articole înrudite