28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ONU invită oficial regimul sirian la negocieri de pace la sfârşitul lunii august
ONU invită oficial regimul sirian la negocieri de pace la sfârşitul lunii august

Trimisul special adjunct al ONU pentru Siria, Ramzy Ezzeldin Ramzy, a invitat duminică, la Damasc, guvernul sirian la noi negocieri cu opoziţia prevăzute pentru sfârşitul lunii august, un apel la care regimul a răspuns favorabil, relatează AFP.
Emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a afirmat că doreşte să "organizeze o a treia rundă a discuţiilor către sfârşitul lunii august", după eşecul a două sesiuni de negocieri anul acesta.
"L-am informat pe ministru şi pe adjunctul său cu privire la intenţia trimisului special de Mistura de a relua negocierile intersiriene către sfârşitul lunii august", a indicat Ramzy, în finalul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem şi cu adjunctul acestuia Faycal Moqdad.
"I-am explicat ministrului cum vom proceda şi am discutat despre modul de a face credibil acest proces de tranziţie politică susţinut de Consiliul de Securitate al ONU", a mai spus responsabilul onusian sosit în cursul dimineţii în capitala siriană.
El a precizat că Mouallem a "confirmat intenţia guvernului sirian de a participa la aceste convorbiri".
Moqdad a subliniat că guvernul sirian este "pregătit să reia aceste negocieri fără condiţii prealabile şi într-un cadru intersirian fără ingerinţă străină", a relatat la rândul său agenţia oficială de presă siriană Sana.
Anunţul emisarului de Mistura intervine într-un moment în care opoziţia înarmată se află în dificultate de câteva luni, în special în oraşul Alep, în nordul ţării, unde forţele guvernamentale asediază complet cartierele ocupate de rebeli.
O foaie de parcurs pentru pace în Siria, ratificată în decembrie de către ONU, prevedea instituirea unui organism de tranziţie (care ar fi trebuit să intervină de la 1 august), a unei noi Constituţii şi organizarea alegerilor până la mijlocul anului 2017.
Dar soarta preşedintelui Bashar al-Assad rămâne principala piedică în calea unui acord, opoziţia susţinută de puterile occidentale şi regionale, cum ar fi Riad sau Ankara, cerând plecarea sa, în timp ce Damascul, sprijinit de Rusia şi Iran, refuză categoric acest scenariu.
Siria se confruntă din 2011 cu un război care s-a soldat cu peste 280.000 de morţi până în prezent şi a determinat peste jumătatea din populaţia ţării să-şi abandoneze locuinţele.


Articole înrudite