Măsurile de relaxare cantitativă şi preţul mai scăzut al ţiţeiului vor ajuta zona euro şi Japonia să înregistreze o creştere peste estimări în 2015, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), care a cerut ajustări fiscale şi structurale pentru a compensa riscurile, transmit Reuters şi Bloomberg.
Zona euro va înregistra anul acesta un avans de 1,4%, faţă de o creştere de 1,1% estimată în noiembrie, în timp ce PIB-ul Japoniei ar urma să crească cu 1%, de la 0,8% previzionat anterior, se arată în raportul economic publicat de OECD.
În ciuda avântului din zona euro, inflaţia rămâne scăzută şi cererea internă a fost slabă de la începutul crizei. \'În condiţiile în care BCE a adoptat măsurile excepţionale de politică monetară şi ţinând cont de progresele considerabile înregistrate deja în procesul de consolidate fiscală, apreciem că politicile fiscale ar trebui să ajute mai mult la sprijinirea cererii\', apreciază OECD.
Săptămâna trecută, BCE a început implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflaţia persistentă şi şomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro.
Instituţia a menţinut estimarea de creştere a economiei SUA în acest an la 3,1% şi a înrăutăţit uşor, cu 0,1 puncte procentuale, prognoza privind evoluţia economiei Marii Britanii la 2,6%.
În rândul statelor emergente, OECD se aşteaptă ca din 2016 India să înregistreze cel mai rapid ritm de creştere, depăşind China. PIB-ul Indiei ar urma să crească cu 7,7% anul acesta, faţă de un avans de 6,4% estimat anterior, în timp ce în cazul Chinei prognoza a fost redusă la 7%.
Instituţia avertizează guvernele că nu se pot baza numai pe inflaţia scăzute şi măsurile de politică monetară pentru a consolida redresarea şi a stimula piaţa forţei de muncă.
Creşterea rămâne prea slabă „pentru a repara şi activa piaţa forţei de muncă, în timp ce nivelul anormal de scăzut al inflaţiei şi ratele dobânzilor ar putea afecta stabilitatea financiară”, avertizează OECD.
Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.
În 2014, PIB-ul UE a crescut cu 1,4%, iar al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate luna trecută de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).