Războiul din Ucraina a provocat o creștere a nașterilor premature în spitalele din țară, a declarat agenția internațională de sănătate Unitaid, care a trimis aparate de oxigenoterapie pentru a-i ajuta pe bebelușii născuți prematur, relatează AFP.
Invazia rusă în Ucraina "crește nivelul de stres al femeilor însărcinate, ceea ce duce la creșterea numărului de nașteri premature raportate", a declarat purtătorul de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosel, într-o conferință de presă la Geneva.
"Copiii născuți prematur sunt mai predispuși să dezvolte complicații respiratorii, neurologice sau digestive - afecțiuni care necesită adesea tratament cu oxigen", a explicat el.
Unitaid a trimis 220 de aparate pentru administrarea de oxigen și 125 de sisteme de amestecare a oxigenului (pentru a-i regla concentrația), care sunt disponibile în 25 de centre din toată țara, dintre care 17 sunt centre perinatale.
"În unele spitale cu care partenerii noștri au vorbit în timpul instruirii în utilizarea echipamentului, au existat creșteri de la 12 până la 40%" a nașterilor premature, a explicat Verhoosel.
"Însă lucrurile trebuie privite în perspectivă. Deocamdată, dată fiind situația, multe nașteri naturale fără complicații nu au loc în spitale, care primesc cazuri mai dificile. Ceea ce ajută la creșterea procentelor. Însă creșterea este reală", a mai spus el.
Conflictul din Ucraina a provocat pagube sau a distrus multe spitale.
"Acest lucru expune mii de nou-născuți la un risc ridicat de invaliditate sau deces din cauza lipsei de acces la oxigen, la echipamentul necesar și tratamentul esențial", a mai spus purtătorul de cuvânt al Unitaid.
Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat 434 de atacuri asupra serviciilor de sănătate de la invazia rusă în Ucraina, dintre care 366 au vizat centre medicale.