28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noul preşedinte al Coreii de Sud promite renunţarea treptată la energia nucleară
Noul preşedinte al Coreii de Sud promite renunţarea treptată la energia nucleară

Noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-In a promis că va abandona planurile de construire de noi reactoare nucleare, în cadrul unei politici care vizează renunţarea la energia atomică, transmite AFP.
Preşedintele de centru-stânga a făcut campanie promiţând o renunţare treptată la programul nuclear şi dezvoltarea energiei solare şi eoliene.
Catastrofa de la Fukushima din Japonia, provocată în martie 2011 de un seism şi un tsunami, a marcat profund opinia publică din Coreea de Sud în ceea ce priveşte riscurile asociate energiei nucleare.
"Vom intra în era post-nucleară", a declarat Moon într-un discurs la o ceremonie care a marcat prima destructurare a unui reactor nuclear.
"Voi abandona toate proiectele de noi reactoare aflate în prezent în derulare şi nu voi prelungi viaţa actualelor reactoare", a adăugat el.
Numeroase reactoare sunt situate în apropiere de zone rezidenţiale intens populate, a spus preşedintele, atrăgând atenţia asupra 'consecinţelor inimaginabile' ale unui eventual accident nuclear.
"Coreea de Sud nu este ferită de riscul unui cutremur, iar un accident nuclear provocat de un seism poate avea un impact devastator", a spus el.
Coreea de Sud numără 25 de reactoare nucleare care produc 30% din energia ţării.
Multe dintre ele ar urma să fie închise în perioada 2020-2030, iar decizia de prelungire sau nu a existenţei lor ar urma să fie luată sub mandatul lui Moon.
El s-a angajat în campania electorală să încerce să închidă toate centralele nucleare, dar acest lucru va dura decenii.
Neîncrederea opiniei publice faţă de reactoarele nucleare a fost amplificată în ultimii ani de o serie de scandaluri de corupţie în care au fost implicate agenţiile publice din acest domeniu. Seismele au alimentat de asemenea îngrijorarea privind fiabilitatea centralelor existente.
Moon a promis de asemenea că va face ca ţara sa să intre în epoca 'post-cărbune', în special pentru a îmbunătăţi calitatea aerului. Însă, într-o ţară în care 40% din energie este produsă prin cărbune, eliminarea centralelor termice ar risca să determine o creştere uriaşă a preţului la energie, avertizează experţii.


Articole înrudite