25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mitt Romney, victorios, dar nu triumfător
Mitt Romney, victorios, dar nu triumfător
Maratonul electoral de marţi, desfăşurat în 10 state din SUA, aşa-zisa „Super Tuesday”, nu a permis stabilirea candidatului republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, dar fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, s-a profilat drept cel mai probabil adversar la preşedintelui democrat Barack Obama la scrutinul din toamnă, relatează AFP.
Deşi a avut câştig de cauză în statul strategic Ohio (nordul SUA), Romney nu a reuşit să se impună în rândul alegătorilor de orientare conservatoare şi a părut vulnerabil în rândul clasei mijlocii şi al celor cu condiţie modestă, ceea ce relevă punctele slabe ale campaniei sale pentru învestitura republicană.
Romney - care este mormon - „continuă să aibă o adevărată problemă în a se impune în cazul alegătorilor conservatori şi religioşi”, a notat profesorul de ştiinţe politice Dante Scala, de la Universitatea din New Hampshire.
„Cred că, totuşi, Romney este favoritul”, a punctat Bruce Buchanan, profesor de ştiinţe politice şi administrative la Universitatea Texas din Austin.
Deşi cursa încă nu s-a încheiat, Mitt Romney (51 de ani) poate bifa victoria în alegerile primare din Florida (desfăşurate la sfârşitul lui ianuarie) şi în cele din Ohio, două state cruciale la alegerile prezidenţiale, fără de care niciun candidat republican nu a ajuns să fie ales la Casa Albă.
În alegerile de marţi, deşi rezultatele încă nu sunt definitive, el s-a impus, pe lângă Ohio, şi în Idaho, Massachusetts, Vermont şi Virginia. Primele rezultate sosite din Alaska, al zecelea stat care a votat în „Super Tuesday”, indicau tot victoria lui Romney, potrivit Reuters.
Considerat principalul său rival în acest moment, ultraconservatorul Rick Santorum a câştigat în Tennessee, Oklahoma şi Dakota de Nord. În ce-l priveşte, Newt Gingrich trebuie să se mulţumească doar cu victoria din Georgia, fieful său. Cel de-al patrulea aspirant republican la învestitură, izolaţionalistul Ron Paul, spera să marcheze puncte în Alaska, dar se pare că nu a reuşit.
Ca număr de delegaţi pe care poate conta să-i susţină învestitura ca adversar al lui Obama la Convenţia republicană din august, Romney ar urma să dispună, după ziua de marţi, de cel puţin 300, aproape dublu decât Santorum. Pentru obţinerea învestiturii este nevoie de 1144 delegaţi.


Articole înrudite