16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Milioane de muncitori chinezi din industria oţelului vor fi recalificaţi, relocaţi sau pensionaţi anticipat
Milioane de muncitori chinezi din industria oţelului vor fi recalificaţi, relocaţi sau pensionaţi anticipat

China doreşte ca milioanele de muncitori din industria oţelului şi cărbunelui, care ar urma să fie concediaţi în următorii ani din cauza problemelor structurale din sectorul industriei, să fie recalificaţi, relocaţi sau pensionaţi anticipat, pentru evitarea tulburărilor sociale, transmite Reuters.
Guvernul va sprijini firmele care creează noi locuri de muncă, oferind servicii online, dezvoltând noi industrii sau produse, se arată într-un document elaborat de Ministerul Muncii şi alte şase organisme guvernamentale.
Muncitorii vor fi instruiţi gratuit pentru noile locuri de muncă, autorităţile locale urmând să extindă cooperarea dintre regiuni pentru a reloca angajaţii acolo unde există oportunităţi de muncă. De asemenea, firmele ar trebui să ia în considerare pensionarea anticipată a muncitorilor. Toate aceste măsuri sunt menite să menţină rata scăzută a şomajului.
Pe fondul încetinirii economiei chineze, Guvernul s-a angajat să reducă supracapacităţile de producţie, inclusiv în industria oţelului şi cărbunelui, dar aceste angajamente au sporit temerile că ţara s-ar putea confrunta cu tulburări sociale, din cauza creşterii şomajului.
În martie, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că autorităţile din China vor să concedieze între cinci şi şase milioane de angajaţi din sectorul public, în următorii 2-3 ani, ca parte a eforturilor de a reduce supracapacităţile de producţie şi poluarea.
Guvernul va cheltui aproape 150 miliarde de yuani (23 miliarde de dolari) pentru a acoperi costurile concedierilor numai din industria oţelului şi cărbunelui.
Luna trecută, UE a anunţat planuri de a accelera adoptarea unor măsuri pentru contracararea importurilor ieftine din China şi a cerut statelor membre să renunţe la măsurile care ar putea bloca taxele mai ridicate asupra produselor subvenţionate.
Decizia vine după ce Comisia Europeană a demarat noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oţel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurenţa.
"Nu putem tolera ca aceste importuri la preţuri scăzute în mod artificial să ameninţe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile pentru a garanta că partenerii noştri comerciali respectă regulile", a declarat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom.
Supracapacitatea industrială a Chinei, în special în sectorul oţelului, reprezintă o ameninţare în creştere pentru economiile europene, a avertizat recent şi Joerg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ a UE în China.
În ultimii ani, ritmul în care China a acumulat echipamente şi forţă de muncă a fost mai rapid decât cererea, a explicat Joerg Wuttke, înainte de publicarea studiului său pe acest subiect.
"Trebuie să se renunţe la protecţionismul afacerilor şi al forţei de muncă locale. Cu cât aşteptarea va fi mai îndelungată, cu atât mai mare va fi suferinţa", a apreciat Wuttke, apreciind că autorităţile de la Beijing trebuie să rezolve rapid problema.
Supracapacitatea Chinei în sectorul oţelului a urcat de la 132 milioane de tone, în 2008, la 327 milioane de tone, în 2014, conform raportului, iar excesul a dus la preţuri de dumping pe piaţa internaţională.
Aproximativ 5.000 de angajaţi şi directori de companii din industria siderurgică europeană au participat luna trecută la un marş de protest organizat la Bruxelles, în dorinţa de a-şi apăra locurile de muncă afectate de concurenţa chineză, care îşi comercializează produsele la preţuri reduse pe piaţa din regiune.
O delegaţie a reprezentanţilor Asociaţiei Europene a Oţelului (Eurofer) şi Aegis Europe a fost primită de preşedintele Executivului european, Jean-Claude Juncker.
"Importurile de oţel provenite din China, ale căror volume s-au dublat în ultimele 12 luni, inundă piaţa UE, provocând închideri de uzine şi eliminarea de locuri de muncă în industria siderurgică europeană", a apreciat Federaţia Eurofer.
Pe lângă dumpingul practicat de producătorii chinezi de oţel, siderurgiştii europeni vizează şi acordarea statutului de economie de piaţă pentru China. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie în acest sens până la finele acestui an. În cazul în care China va obţine acest statut, taxele sale vamale vor înregistra o scădere puternică, ceea ce va avea consecinţe pentru concurenţii europeni.
În momentul aderării sale la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în 2001, China nu a fost înregistrată drept o economie de piaţă, însă acest statut ar urma să fie reexaminat 15 ani mai târziu, în 2016.
Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oţel, după China, cu o producţie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producţia mondială, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.
Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel, în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel, astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.


Articole înrudite