28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Merkel: Sunt necesare mai multe negocieri privind acordarea statutului de economie de piaţă pentru China
Merkel: Sunt necesare mai multe negocieri privind acordarea statutului de economie de piaţă pentru China

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă comună cu premierul chinez Li Keqiang, că sunt necesare mai multe negocieri la nivel de experţi privind acordarea statutului de economie de piaţă pentru China, transmite Reuters.
În momentul aderării sale la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în 2001, China nu a fost înregistrată drept economie de piaţă, acest statut urmând să fie reexaminat 15 ani mai târziu, în 2016.
Li Keqiang a declarat că disputele comerciale cu UE reprezintă o mică parte din legăturile comerciale şi China nu doreşte un război comercial.
Merkel a mai afirmat că Germania se aşteaptă ca piaţa chineză să fie deschisă investiţiilor străine şi nu doreşte ca noua legislaţie din China privind organizaţiile non-guvernamentale să afecteze activitatea acestor instituţii în statul asiatic.
Cancelarul Germaniei a sosit duminică în China pentru o vizită de trei zile, în care vor fi discutate şi temerile UE legate de exporturile chineze de oţel. "Trebuie să ne asigurăm că există condiţii echitabile", a apreciat Merkel, referindu-se la problema oţelului.
Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel, în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel, astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.


Articole înrudite