16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Măsuri pentru promovarea drepturilor la identitatea lingvistică a etnicilor români din Ucraina
Măsuri pentru promovarea drepturilor la identitatea lingvistică a etnicilor români din Ucraina

O serie de măsuri de sprijinire directă a etnicilor români înscrişi în sistemul de învăţământ ucrainean cu predare în limba română au fost stabilite, recent, de Guvern, la propunerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Executivul a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Noile reglementări consolidează cadrul legal prin care etnicii români din Ucraina să beneficieze de sprijin educaţional din partea României.
”Măsurile propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acţionează pe două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învaţă în limba română în Ucraina şi susţinerea profesorilor care predau discipline de studiu în limba română”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Pachetul de măsuri educaţionale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învăţământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învăţământ românesc şi organizarea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, de stagii de perfecţionare pentru profesorii din şcolile de limba română din Ucraina. Numărul beneficiarilor, cuantumul burselor de studiu şi mecanismele de selecţie vor fi stabilite ulterior prin consultări între reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu asociaţiile românilor din Ucraina şi aprobate prin Hotărâre de Guvern.
”În scopul promovării şi protejării dreptului de a studia în limba maternă, Ministerul pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni va continua dialogul bilateral cu partea ucraineană şi cu etnicii români din Ucraina, inclusiv prin intermediul unui mecanism de consultare din care vor face parte autorităţile centrale, locale, asociaţiile româneşti din Ucraina, elevi eminenţi, profesori etc. Totodată, dialogul bilateral cu partea ucraineană continuă, în speranţa că prin dialog şi eforturi coroborate, cele două state vor reuşi să găsească soluţii pentru respectarea drepturilor la identitate lingvistică a etnicilor români din acest stat”, se mai arată în comunicatul Executivului, potrivit Mediafax.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în septembrie, o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia vor fi interzise şcolile ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.


Articole înrudite