Comisia Europeană a propus recent ca Uniunea Europeană să se doteze cu resurse operaţionale proprii pentru a putea interveni direct în cazul producerii de catastrofe naturale într-un stat membru, transmite AFP.
Acest anunţ survine după un an plin de încercări pentru statele UE, în care peste 200 de oameni au murit în catastrofe naturale. La sfârşitul lui octombrie, în Portugalia — scena unor incendii devastatoare pe parcursul verii şi al toamnei—, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a angajat să reflecteze la reorganizarea protecţiei civile în Europa.
Comisia Europeană are în vedere crearea unei "rezerve de capacităţi" formate de avioane echipate pentru stingerea incendiilor de pădure — aeronave care să fie închiriate şi nu cumpărate, a precizat executivul comunitar — , pompe de apă, materiale de salvare pentru mediul urban şi materiale medicale de urgenţă.
"Tragediile din vara care a trecut şi din anii precedenţi au arătat că actualul sistem de intervenţie în caz de catastrofă şi-a atins limitele, în forma sa actuală de voluntariat", a remarcat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.
În momentul de faţă, atunci când un stat membru afectat de o catastrofă naturală activează Mecanismul european de protecţie civilă, Comisia solicită intervenţia celorlalţi membri ai UE. Dacă reforma avută în vedere va fi dusă la bun sfârşit, în situaţia în care mijloacele de răspuns mobilizate se dovedesc insuficiente în urma apelului de ajutor, Comisia Europeană îşi va putea desfăşura propriile capacităţi de intervenţie.
Reforma protecţiei civile, care necesită aprobarea Consiliului statelor membre şi a Parlamentului European, ar costa 280 de milioane de euro pe perioada 2018-2020, a estimat comisarul Stylianides.