27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Magazinul chinezilor câştigă, iar „standul” german de asemenea
Magazinul chinezilor câştigă, iar „standul” german de asemenea

Planul larg: China a întrecut Statele Unite şi este în fruntea comerţului mondial. Sunt peste 4.000 miliarde (da, fabuloasele trillions anglo-saxone) de dolari sub formă de produse vândute şi cumpărate de această ţară în 2013. Anunţul a fost făcut pe un ton entuziast de către purtătorul de cuvânt al administraţiei vamale chineze vineri. "Un reper istoric în dezvoltarea comerţului exterior al ţării noastre", s-a auzit la Beijing.
Mica zonă pixelată: chinezii vorbesc despre 4.160 miliarde de dolari prin reunirea exporturilor şi a importurilor de-a lungul anului. Datele disponibile pentru Statele Unite merg doar până în luna noiembrie, însă cele 3.500 de miliarde ale lor nu vor putea niciodată, într-o lună care mai trebuie cuantificată, să crească îndeajuns pentru a împiedica depăşirea făcută de China.
Revenind la fotografia generală: exporturile chineze au crescut cu 7,9%, importurile, la rândul lor, au sporit cu 7,3%. Cu alte cuvinte, în cazul în care chinezii continuă să inunde lumea cu produsele lor (2.220 miliarde de dolari), adevărul este că ei fac tot mai mult achiziţii şi în străinătate (1.950 miliarde). Primul zoom: soldul comercial al Chinei este încă foarte avantajos cu două din cele trei alte mari blocuri economice. China vinde Statelor Unite de aproape trei ori mai mult decât cumpără; în Uniunea Europeană, exporturile reprezintă dublul importurilor. Numai în comerţul cu Japonia se remarcă un echilibru, schimburi care au scăzut cu 5% în 2013 din cauza tensiunilor naţionaliste cu privire la nişte insuliţe.
Al doilea zoom: exporturile chineze sunt dominate de echipamentele de comunicaţii, de fabricaţie naţională sau făcute la comanda Apple sau a altor companii gigant. Textilele se clasează abia pe locul patru în rândul categoriilor de produse vândute. Importurile sunt dominate de combustibili, însă se evidenţiază cererea de automobile.
O nouă revenire la fotografia generală: pe lângă faptul că au fost depăşite în calitate de primă naţiune comercială a planetei, Statele Unite constată confirmarea soldului negativ: în 2012 a fost de 790 de miliarde de dolari, până în noiembrie 2013 era de 696 de miliarde, ceea ce înseamnă că aşa-numitul boom al petrolului de şist poate că va atenua deficitul comercial.
Al treilea zoom: există o ţară care obţine un excedent mai mare decât cel chinez. Pentru al patrulea an consecutiv, germanii vor obţine cel mai bun rezultat după ce vor fi scăzute importurile din exporturi, cu siguranţă în jurul recordului de 266 de miliarde. Anul trecut excedentul a fost de 240 de miliarde, faţă de cei 230 ai Chinei.
Zoom-ul celui de-al treilea zoom: jumătate din exporturile Uniunii Europene în China pleacă din Germania: de la Audi la Mercedes, trecând prin Volkswagen şi BMW, toate marile mărci de automobile germane au înregistrat vânzări record în 2013 în China. În unele cazuri cu creşteri de peste 20%.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi