18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deflaþia ameninþã redresarea fragilã a economiei mondiale
Deflaþia ameninþã redresarea fragilã a economiei mondiale

Deflaþia reprezintã principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internaþional, Christine Lagarde, transmite BBC.
„Se simte optimismul legat de evoluþia economicã, dar redresarea este încã fragilã”, a afirmat Christine Lagarde, într-un discurs rostit la Washington.
„Dacã inflaþia este strigoiul, atunci deflaþia este cãpcãunul care trebuie învins. Vedem risc de deflaþie, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale”, a avertizat directorul general al FMI.
De asemenea, oficialul a atras atenþia asupra volatilitãþii care ar putea urma dupã ce Rezerva Federalã a SUA (Fed) va începe reducerea treptatã a injecþiilor de lichiditãþi, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Pânã acum, Fed cumpãra lunar obligaþiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari, însã, începând din aceastã lunã, acest program va începe sã se restrângã treptat, ceea ce înseamnã cã investiþiile pe pieþele emergente se vor reduce.
Miercuri, Banca Mondialã a estimat cã ratele dobânzii pe plan mondial vor începe sã creascã gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datoritã majorãrii exporturilor.
„Pe ansamblu, direcþia este pozitivã, dar creºterea economiei mondiale încã este prea scãzutã, prea fragilã ºi prea inegalã”, a avertizat ºeful FMI.
Marþi, Ewald Nowotny, membru în consiliul director al Bãncii Centrale Europene, a afirmat cã BCE nu vede riscul unei deflaþii sau inflaþii în zona euro „nici pe termen scurt, nici pe termen mediu”.
Rata anualã a inflaþiei în zona euro a scãzut uºor în luna decembrie 2013, pânã la 0,8%, de la nivelul de 0,9% înregistrat în luna noiembrie, aratã o estimare preliminarã publicatã de Oficiul European de Statisticã (Eurostat).
Luna trecutã, Banca Centralã Europeanã (BCE) ºi-a revizuit în jos estimãrile privind rata inflaþiei în zona euro pentru 2013 ºi 2014, pânã la 1,4% ºi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflaþiei în zona euro ar urma sã se situeze la 1,3%, sub þinta de 2% avutã în vedere de BCE.
Deflaþia, o scãdere cronicã a preþurilor, afecteazã întreaga economie, deoarece consumatorii evitã sã facã achiziþii în aºteptarea unor noi reduceri de preþuri, ceea ce afecteazã cererea ºi forþeazã companiile sã-ºi reducã cheltuielile ºi angajãrile, creând astfel un efect în spiralã.


Articole înrudite