Reglementarea şi administrarea internetului ar trebui încredinţată unui grup format din ingineri, tehnicieni specialişti, organizaţii neguvernamentale sau grupări independente, este concluzia unui sondaj de opinie realizat în mai multe state de pe mapamond şi care a fost publicat luni, scrie agenţia France Presse.
Pentru susţinerea acestui demers au răspuns aproximativ 57% dintre cele peste 24.000 de persoane chestionate în sondajul desfăşurat în 24 de state de pe glob de către Institutul Ipsos la cererea „Centre for International Governance Innovation” (CIGI).
Jumătate dintre cei chestionaţi consideră că organizarea generală a internetului ar putea reveni Naţiunilor Unite, un pic mai mult de o treime consideră că SUA joacă un rol important, în pofida dezvăluirilor privind programul amplu de supraveghere al Agenţiei americane pentru securitate naţională (NSA) şi a riscurilor privind viaţa privată.
Potrivit studiului, doi din trei internauţi sunt îngrijoraţi pentru viaţa lor privată, temându-se pentru datele lor bancare, fotografiile sau mesajele personale. De asemenea, ei manifestă îngrijorare şi în ce priveşte măsurile restrictive sau practicile de supraveghere ale unor state.
Persoanele chestionate consideră deopotrivă că accesul la internet la preţuri moderate ar trebui să fie un drept al oricărei persoane pentru că este o garanţie a democraţiei şi a creşterii economice. Pentru 80% dintre cei chestionaţi, accesul la internet este cheia viitorului lor economic şi a bunăstării lor, la fel ca drepturile lor fundamentale.
Sondajul a fost realizat între 7 şi 12 noiembrie în statele dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare printre care Australia, Brazilia, Canada, China, Egipt, Franţa, Germania, India, Indonezia, Japonia, Kenya, Mexic, Nigeria, Africa de Sud, Tunisia, Turcia, SUA.
În prezent reglementările la nivel mondial ale internetului sunt asigurate de ICANN, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul la Los Angeles. Însă guvernul american a anunţat în martie că se gândeşte să nu reînnoiască contractul cu ICANN, care expiră în 2015. Un eventual nou dispozitiv de supraveghere ar trebui să reprezinte interesele tuturor şi să fie în măsură să menţină fiabilitatea structurii de gestiune a internetului.