28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce a hotărât Curtea Europeană de Justiţie în privinţa obezilor?
Ce a hotărât Curtea Europeană de Justiţie în privinţa obezilor?

Obezitatea severă poate fi considerată un handicap dacă ea face dificilă viaţa profesională a persoanelor afectate şi poate fi invocată în cazul unui tratament considerat discriminatoriu, a decis, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJE).
Curtea a fost sesizată de justiţia daneză în privinţa cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru că era considerat obez, întrucât avea o greutate de peste 160 de kilograme şi un indice de masă corporală (IMC, raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) de 54, informează AFP. Acel angajat, Karsten Kaltoft, a sesizat justiţia pentru a obţine despăgubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerând că a fost victima unei discriminări ilegale care se baza pe faptul că era obez. Instanţa daneză a cerut Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să decidă dacă dreptul european interzice discriminările bazate pe obezitate şi dacă aceasta poate fi considerată un handicap.
CJE a subliniat faptul că legislaţia europeană nu conţine o interdicţie a discriminărilor privind obezitatea în domeniul locurilor de muncă şi al muncii. În schimb, dreptul european interzice categoric discriminările bazate pe handicap. Or, "obezitatea poate fi înscrisă în noţiunea de handicap", a considerat CJE. Cu condiţia, precizează forul european, ca, "în anumite circumstanţe date, starea de obezitate a angajatului să genereze o limitare" care "poate să reprezinte un obstacol în faţa participării depline şi efective a acestei persoane la viaţa profesională pe bază de egalitate cu ceilalţi angajaţi şi dacă acea limitare este de lungă durată". "Acest caz se aplică mai ales dacă obezitatea angajatului generează o mobilitate redusă, declanşarea unor patologii care îl împiedică să îşi realizeze munca sau o stânjenire a exercitării activităţii profesionale", precizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
CJE lasă la latitudinea jurisdicţiei fiecărei ţări să determine dacă obezitatea reclamanţilor se înscrie în această definiţie a "handicapului".


Articole înrudite