Imigranţii în Italia produc o parte din Produsul Intern Brut (PIB) naţional mai mare decât PIB-ul Ungariei sau aproape de trei ori mai mare decât cel al Croaţiei, indică un studiu prezentat recent la Roma, relatează AFP.
Circa cinci milioane de imigranţi aflaţi în Italia cu acte în regulă au produs în 2016 circa 131 miliarde de euro din cele 1.670 de miliarde de euro ale PIB-ului italian, faţă de 112 miliarde de euro cât este PIB-ul ungar sau 46 de miliarde de euro — PIB-ul croat, potrivit studiului realizat de Fundaţia Leone Moressa pe baza datelor Băncii Mondiale şi ale Institutului Naţional de Statistică. Institutul de cercetări prezintă pentru a şaptea oară ''Raportul anual privind economia imigraţiei''.
''Căutăm cu acest raport să eliminăm prejudecăţile şi să permitem o discuţie obiectivă care se bazează pe fapte şi pe date'', a explicat directorul ştiinţific al Fundaţiei, profesorul de economie Stefano Solari.
În Italia, ţară ce s-a confruntat recent cu fluxuri migratorii importante, ''prezenţa imigranţilor reprezintă o forţă de muncă indispensabilă în numeroase sectoare'', subliniază raportul, reamintind că peninsula ''este o ţară care îmbătrâneşte, în condiţiile în care există şapte naşteri faţă de 11 decese la mia de locuitori''.
Potrivit profesorului Solari, ''în construcţii, sectorul hotelier, agricultură sau lanţurile de restaurante'', procentul forţei de muncă provenite din rândul imigranţilor este cuprins între 17 % şi 18 %, în timp ce ei nu reprezintă decât 8,3 % din populaţie.
Impozitele pe care ei le plătesc în Italia — 7,2 miliarde de euro în 2016 — nu sunt foarte mari, deoarece imigranţii primesc în general salarii mai mici şi deseori sunt scutiţi de plata impozitelor, dar cotizaţiile lor sociale, obligatorii pentru toţi, au atins în schimb 11,5 miliarde de euro.
Imigranţii reprezintă, de asemenea, un ajutor preţios pentru ţările lor de origine. Ei au trimis circa 5,1 miliarde de euro în 2016 în ţara de provenienţă, o sumă mai mare decât ajutorul public italian pentru dezvoltare.
Raportul subliniază de asemenea faptul că munca imigranţilor ''nu este concurentă cu cea a italienilor, ci complementară''. ''Italienii şi străinii fac lucruri diferite: dintre imigranţi, doar 11 % au diplome universitare, în timp ce acest procentaj a ajuns la 31 % în rândul tinerilor italieni'', potrivit sursei. Şi când au o diplomă universitară, străinii ''sunt nevoiţi să sacrifice o parte din capitalul lor uman'', deoarece ''nu vorbesc limba sau diplomele lor nu sunt recunoscute'', a conchis profesorul Solari.