Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări marţi că Guvernul este "în stare de alertă maximă" în faţa problemelor ridicate de la centrala nucleară avariată Fukushima, potrivit presei. Kan a subliniat că situaţia rămâne, în continuare, "imprevizibilă" în această centrală, ale cărei sisteme de răcire de la patru dintre cele şase reactoare sunt în pană şi unde scurgerile radioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie. Guvernul "va aborda această problemă într-o stare de alertă maximă", a adăugat el, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru Buget din cadrul Senatului, potrivit declaraţiilor citate de presă. "Nu putem să negăm că evaluarea riscurilor unui tsunami, la acea vreme, a fost foarte eronată", a declarat Kan, în legătură cu locul ales pentru instalarea acestei centrale.
Apă puternic contaminată radioactiv a inundat subsolul sălii maşinilor reactoarelor 1, 2 şi 3 şi s-a deversat, de asemenea, în tunelurile tehnice din sol. Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei de la Fukushima Daiichi (numărul 1), a recunoscut că apa contaminată ar fi putut curge până la malul Oceanului Pacific. Societatea va verifica toate căminele puţurilor care conduc la aceste tuneluri şi se va asigura că etanşeitatea lor nu a fost afectată de cutremurul urmat de tsunami, cu scopul de a împiedica apa poluată să se scurgă. Prezenţa acestor bălţi perturbă puternic operaţiunile de repornire a sistemelor de răcire a reactoarelor, dar pomparea acestei ape va fi complicată, pentru că tehnicienii trebuie să găsească un mijloc de a o transfera în rezervoare fără să se expună la doze mortale de radiaţie. "Trebuie să îndepărtăm această apă cât mai rapid posibil", a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, într-o conferinţă de presă.
Pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune, tehnicienii de la TEPCO şi pompierii trebuie să stropească în permanenţă cele patru reactoare avariate şi bazinul în care sunt stocate barele de combustibil uzat, lucru care ar putea explica importanta cantitate de apă contaminată de pe platformă. "Trebuie să evităm ca barele de combustibil să fie expuse în afara apei şi să se încălzească prea mult. Răcirea instalaţiilor este indispendabilă", a apreciat Edano, adăugând că se depuneau toate eforturile pentru "utilizarea minimă a apei".
TEPCO a anunţat luni că au fost detectate urme de plutoniu în cinci locuri diferite, în solul centralei, dând, totodată, asigurări că nivelurile măsurate nu reprezentau niciun pericol pentru sănătate. TEPCO nu a precizat de unde provenea plutoniul, dar a apreciat ca "foarte probabil" ca două dintre cele cinci eşantioane să aibă legătură cu avariile suferite de centrală în timpul catastrofei, la 11 martie. "Plutoniul provine, probabil, de la barele de combustibil", a confirmat Edano.
Combustibilul reactoarelor 1, 2 şi 3 şi cel stocat în bazinul reactorului 4 pare că au început să se topească în orele imediat următoare după tsunami, dar procesul a putut fi controlat de TEPCO.