Barack Obama s-a declarat convins, marţi, că Muammar Kadhafi va ceda "până la urmă" presiunilor militare şi diplomatice şi va părăsi puterea, dar nu a exclus înarmarea opoziţiei, dacă operaţiunea în curs nu slăbeşte suficient regimul libian. Operaţiunea militară lansată contra regimului libian de coaliţia internaţională "l-a pus pe Kadhafi în defensivă", a declarat preşedintele Statelor Unite, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC. "În afară de impunerea unei zone de interdicţie aeriană, protecţia populaţiilor civile, avem la dispoziţie, de asemenea, instrumente politice, diplomatice, sancţiuni, blocarea averilor, tot atâtea elemente care vor continua să stranguleze" regimul lui Kadhafi, a afirmat preşedintele. "Ca atare, prin aceste presiuni puternice, nu doar militare (...), ne aşteptăm ca (Muammar) Kadhafi să părăsească, până la urmă, puterea", a subliniat Obama.
Liderul american a afirmat, în plus, că nu exclude ca Statele Unite să furnizeze arme opoziţiei libiene, dar a subliniat că este în curs o evaluare a raportului de forţe între rebeli şi regimul lui Kadhafi. "Nu o exclud. Dar nici nu spun că va avea loc", a declarat Obama, răspunzând unei întrebări despre livrarea de arme. "Suntem, în continuare, pe cale să evaluăm ceea ce vor face forţele lui Kadhafi. Sunt nouă zile" de când au început operaţiunile militare în Libia, a remarcat preşedintele, apreciind că, dacă aceste forţe sunt suficient de slăbite, înarmarea rebelilor nu va fi, poate, necesară. "Dar nu excludem nimic la ora actuală ", a insistat Obama, care a acordat, marţi, interviuri pentru trei posturi americane de televiziune, şi anume NBC, CBS şi ABC, la o zi după discursul solemn pe tema Libiei, în care şi-a justificat hotărârea de a interveni în această ţară, afirmând că aceasta a "împiedicat un masacru".
El a avertizat, totodată, contra unei intervenţii directe în Libia, pentru îndepărtarea colonelului Muammar Kadhafi, şi a amintit "eroarea" care a costat vieţi şi credite bugetare, reprezentată, în opinia sa, de invazia Irakului, în 2003, pentru înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere.
În interviul pentru ABC, preşedintele a remarcat că anturajul lui Kadhafi, având în vedere presiunea actuală asupra regimului, l-ar putea abandona pe liderul libian. "Asistăm, acum, la faptul că cercul apropiaţilor lui Kadhafi înţelege că nodul de strânge, că zilele lor sunt, probabil, numărate şi că vor trebui să reflecteze la ceea ce vor face peste puţin timp", a spus el.
Pe tema opoziţiei şi, în special, a posibilităţii de a vedea elemente ostile intereselor americane infiltrându-se în aceasta, Obama a dat asigurări că liderii acesteia care s-au întâlnit cu oficiali americani, între care şi secretarul de Stat Hillary Clinton, au fost declaraţi fiabili, dar că motivaţiile şi obiectivele anumitor grupuri pot rămâne neclare. "Acesta este motivul pentru care cred că este important să nu ne aruncăm în apă fără să reflectăm. Trebuie să luăm în considerare, cu prudenţă, care sunt obiectivele opoziţiei", a declarat Obama, pentru CBS.
Anterior, în cursul serii de marţi, la New York, unde inaugura noul imobil al misiunii americane la ONU, Obama şi-a exprimat satisfacţia cu privire la cooperarea şi celeritatea de care a dat dovadă comunitatea internaţională în dosarul libian. "Astăzi, în Libia, arătăm ceea ce este posibil atunci când ne găsim curajul, când ne îndeplinim obligaţiile, când suntem uniţi", a declarat preşedintele american.
Americanii se tem că Gaddafi va recurge la terorism
Liderul libian Muammar Gaddafi, ale cărui forţe sunt ţinta bombardamentelor coaliţiei internaţionale, ar putea recurge la terorism împotriva Occidentului dacă rămâne la putere, a avertizat marţi senatorul american Carl Levin. "Atât timp cât este la putere, mă tem că va susţine acte de terorism. De aceea este important să fie înlăturat", a declarat senatorul democrat, preşedintele Comisiei de Apărare. În cursul unei conversaţii cu presa, Levin l-a acuzat de mai multe ori pe Muammar Gaddafi că este responsabil pentru atentatul de la Lockerbie, care a vizat un avion al companiei americane Pan Am, şi pentru alte atacuri împotriva unor cafenele din Germania. "Nimic nu îl împiedică" de acum să recurgă la terorism, în replică la intervenţia internaţională autorizată de ONU pentru a apăra populaţia civilă în faţa represiunii regimului său, a insistat senatorul.
Întrebat ce se va întâmpla dacă Muammar Gaddafi rămâne la putere în pofida acestei intervenţii şi dacă va ataca oraşele controlate de rebeli, Levin a răspuns că "ar fi o tragedie pentru poporul libian". Dar "dacă supravieţuieşte - şi cred că este puţin probabil - va trebui să ne întrebăm dacă va fi pregătit să recurgă la acest gen de acţiune pe viitor şi în ce moment", a avertizat el.