Grecia se află într-un echilibru delicat, iar incertitudinile legate de viitorul economiei au provocat reacţiile negative de pe pieţele financiare, a declarat duminică ministrul elen de Finanţe Gikas Hardouvelis. "Suntem într-un echilibru delicat, dinamica actuală din peisajul economic are nevoie de stabilitate politică", a afirmat Hardouvelis într-un interviu acordat publicaţiei RealNews.
Ministrul a atribuit reacţiile negative ale pieţelor, care au provocat un declin de peste 13 puncte procentuale al principalului indice al bursei din Atena, urmat de o revenire de peste 7% vineri, incertitudinilor referitoare la economia ţării, după încheierea programului de sprijin european la sfârşitul acestui an. Pieţele îşi vor reveni atunci când motivele de incertitudine vor dispărea, a adăugat oficialul elen.
Numeroşi analişti au spus că temerile din piaţă au fost provocate de încercarea guvernului elen de a se debarasa de programul de austeritate convenit FMI, valabil până în 2016.
Din raţiuni politice, în eventualitatea organizării de alegeri generale anticipate la începutul anului 2015, guvernul de coaliţie condus de premierul Antonis Samaras, la putere de doi ani, vrea să promită grecilor încheierea măsurilor de austeritate impuse în 2010 de creditorii ţării în schimbul împrumuturilor acordate pentru evitarea falimentului.
Întrebat despre dorinţa Greciei de a "divorţa" de FMI, ministrul a spus că nu este vorba despre un divorţ, ci de schimbarea relaţiei cu instituţia financiară. "FMI va rămâne alături de noi ca un observator, fără a avea calitatea de exercita un control strict asupra finanţelor ţării, aşa cum se întâmplă şi în cazul altor state care au beneficat de împrumuturi", a subliniat Hardouvelis.
Pentru a calma pieţele, premierul Samaras a admis vineri că Grecia are în vedere, după încheierea programului european de susţinere, obţinerea unei linii de credit preventive din partea Mecanismului European de Stabilitate, dar nu s-a exprimat în privinţa viitorului programului cu FMI.