27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei mai bogaţi ruşi, în 2014
Cei mai bogaţi ruşi, în 2014

După căderea URSS, în Rusia au apărut mulţi oligarhi, care şi-au făcut rapid averi uriaşe şi care reprezintă şi astăzi adevărate puteri economice. Multe dintre aceste persoane îmbină afacerile cu sfera politică, sub privirile sceptice ale lumii occidentale. În ultimele luni, în contextul intensificării crizei Rusia-Ucraina, SUA şi UE au impus restricţii stricte asupra oligarhilor apropiaţi de Kremlin, în special asupra celor din imediata apropiere a preşedintelui rus Vladimir Putin. Cea mai bogată persoană din Rusia este a 48-a cea mai bogată persoană din lume. Totodată, cei mai bogaţi nouă ruşi au reuşit să intre printre primii 100 de mari miliardari ai lumii.
Studiile efectuate de Credit Suisse, în 2013, arată că în Rusia există cele mai mari inegalităţi de avere din lume. În Federaţia Rusă, doar 110 de persoane deţin o felie masivă de 35% din bogăţia totală a ţării.

 1. Vladimir Putin – aproximativ 70 miliarde dolari. Preşedintele rus Vladimir Putin, numit persoana cea mai puternică din lume de către Forbes în 2013, se află în fruntea listei celor mai bogaţi ruşi, o poziţie neobişnuită pentru un lider al unei ţări. Deşi finanţele lui Putin sunt învăluite de mister, analistul politic şi criticul lui Putin Stanislav Belkovski a estimat că valoarea netă a averii preşedintelui ar fi în jur de 70 miliarde de dolari. Un raport întocmit de către fostul vicepremier rus Boris Nemţov arată că Putin are acces la 58 de aeronave, patru iahturi şi mai mult de douăzeci de case. Mai mult decât atât, numeroase acuzaţii de corupţie i-au fost aduse celui mai puternic om din lume.

2. Alisher Usmanov – 16,1 miliarde dolari. Alisher Usmanov şi-a construit averea cu ajutorul proiectelor şi investiţiilor în metal şi minerit. În prezent, el deţine 48% din USM Holdings, entitate care controlează cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia, Metalloinvest. Averea lu Usmanov depăşeşte, însă, domeniul industrial. El este coproprietarul MegaFon, a doua cea mai mare companie de telefonie mobilă din Rusia, precum şi grupul Mail.ru, care este cea mai mare companie de internet de limbă rusă. El detine, de asemenea, publicaţiile Kommersant şi 30% din echipa de fotbal Arsenal. Usmanov trăieşte o viaţă de lux şi chiar se mândreşte cu propriul său Airbus A340, cel mai mare avion privat din Rusia.

3. Viktor Vekselberg – 14,4 miliarde dolari. Născut în vestul Ucrainei, Viktor Vekselberg şi-a construit averea vânzând cupru colectat de la cablurile de alimentare industriale second-hand. El a parcurs un drum lung pentru a ajunge astăzi unul dintre cei mai mari oameni de afaceri ruşi. Vekselberg este preşedintele conglomeratului rus Renova Group. Societatea de investiţii cu sediul în Bahamas controlează acţiuni la producători de echipamente elveţieni şi la cel mai mare producător de aluminiu din lume, United Co. Rusal. De asemenea, Vekselberg controlează cel mai mare furnizor privat de energie în Rusia, Integrated Energy Systems. Deşi respinge acuzaţiile potrivit cărora ar fi o marionetă a Kremlinului, Vekselberg este cu siguranţă aproape de Kremlin: el supraveghează proiectele de modernizare a economiei ruse.

4. Leonid Mikhelson – 14,3 miliarde dolari. Cu mult timp în urmă, Leonid Mikhelson şi-a vândut maşina pentru a putea cumpăra prima acţiune a unei companii care construieşte conducte. De atunci, el a continuat să caute tot mai moduri de a-şi creşte averea, construnind-o în timpul privatizării post-sovietice a industriei energetice din Rusia. În prezent, el este preşedintele celui de-al doilea producător de gaze naturale din Rusia, Novatek, din care deţine un sfert. Novatek a fost sancţionată de către SUA după anexarea Crimeii de către Rusia. Mikhelson mai detine 51,2% din producătorului petrochimic Sibur şi o participaţie de 64,1% în Pervobank, o companie de servicii financiare. Mikhelson a donat o parte din averea sa pentru arta contemporană. Fundaţia sa, „Victoria - arta de a fi contemporan” finanţează promovarea artei postavangardiste ruse în străinătate.

5. Vladimir Potanin – 13,8 miliarde dolari. Potanin şi-a dobândit averea în principal ca urmare a controversatului program rus credite pentru acţiuni. Potanin i-a propus guvernului rus această schemă greşită în 1995, când ţara se confrunta cu un deficit fiscal grav. Procesul a fost manipulat şi corupt şi a dus la apariţia şi dezvoltarea unei clase de oligarhi ruşi din care face parte şi Potanin. În momentul de faţă, el este directorul executiv al celui mai mare producător de nichel din lume, Norilsk Nickel. El detine 30,4% din această companie cotată la bursă şi mai controlează ProfEstate, o companie imobiliară din Moscova şi centrul Rusiei. Compania de dezvoltări imobiliare a lui Potanin a construit câteva dintre facilităţile de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014 de la Soci. El este unul dintre cei mai mari filantropi din lista miliardarilor ruşi, după ce a promis că va dona cea mai mare din averea sa în scopuri caritabile.

6. Roman Abramovici – 13,7 miliarde dolari. Este om de afaceri rus de un mare succes, investitor şi politician. El este fostul guvernator al regiunii Ciukotka şi cel mai mare acţionar al celui mai mare producator de oţel din Rusia, Evraz, şi deţine acţiuni în Norilsk Nickel. Omul de afaceri are, de asemenea, numeroase investiţii în companii precum Sibneft şi Aeroflot, holdinguri pe care le-a adunat datorită unei serii de dividende şi a veniturilor pe care le-a obţinut după ce a vândut unele active deţinute anterior de stat pe care le-a dobândit după căderea Uniunii Sovietice. Abramovici are legături strânse cu Marea Britanie. El deţine acţiuni în clubul londonez de fotbal Chelsea. În vârstă de 47 de ani, Abramovici are şapte copii şi iubita lui, Daria Jukova, este o cunoscută designeriţă şi o colecţionară de artă.

7. Mihail Fridman – 13,6 miliarde dolari. În vârstă de 50 ani, Mihail Fridman este cel mai mare acţionar al companiei de investiţii Alfa Group. Grupul controlează cea mai mare bancă privată, Alfa Bank, precum şi operatorul de telefonie mobilă VimpelCom. Totodată, Fridman deţine aproximativ 22% din al doilea cel mai mare retailer alimentar din Rusia, X5. Evreu ucrainean, Fridman este o persoană importantă în comunitatea evreiască, ce a contribuit la înfiinţarea unui fond de milioane de dolari pentru a recompensa şi de a promova realizările evreilor. El este un pasionat de artă şi un patron al teatrelor din jurul Moscovei.

8. Serghei Galitskiy – 12,7 miliarde dolari. Acesta este fondatorul şi directorul executiv al Magnit, cel mai mare retailer din Rusia. În ultimii doi ani, averea sa a crescut cu aproximativ 5 miliarde dolari, datorită profiturilor în creştere ale Magnit. El a fost inspirat de Wal-Mart în crearea imperiului său de retail. De asemenea, acesta mai conduce un hotel, câteva afaceri de producţie alimentară regionale şi FC Krasnodar, o echipa de fotbal din Rusia. În momentul de faţă, el controlează cea mai mare avere din Rusia care nu a fost obţinută din resurse naturale.

9. Alexei Mordaşov – 12,1 miliarde dolari. Omul de afaceri şi oligarhul rus Alexei Mordaşov este şeful companiei producătoare de oţel Severstal, un conglomerat rus cu afaceri în companii din domeniile energetic, metalifer şi minier. El a achiziţionat compania cumpărând acţiuni de la angajaţii fabricii. Mordaţov deţine, de asemenea, participaţii la producătorul de aur Nordgold, în producătorul de echipamente de producere a energiei electrice Power Machines, şi în cel mai mare touroperator din Europa, TUI. În plus, acesta mai deţine acţiuni la Bank Rossiya, şi National Media Group. La sfârşitul anului trecut, Mordaşov şi-a unit forţele cu un prieten de-al lui Putin, Iuri Kovalchuk, pentru a cumpăra 50% din acţiunile Tele2 Rusia, unul dintre cei mai mari operatori mobili din ţară.

10. Mihail Prohorov – 11,4 miliarde dolari. Mihail Prohorov este fondatorul Onexim Group, un holding rus cu afaceri în sectorul bancar, asigurări, sport şi energie. Grupul deţtine o participaţie de 17% în cel mai mare producător de aluminiu din lume, United Co. Rusal, precum şi o participatie de 27% în Uralkali, cel mai mare producător de potasiu din Rusia. În 2011, Prohorov a candidat ca independent la alegerile prezidenţiale din Rusia, ieşind pe locul trei, cu puţin peste 7% din voturi. În 2012, el a format un nou partid politic, „Partidul Platforma Civică”. Prohorov mai deţine 80% din Brooklyn Nets al NBA, precum şi Barclay’s Center Arena.


Articole înrudite