Tiruri ale apărării antiaeriene urmate de explozii au fost auzite luni seara la Tripoli, în zona reşedinţei liderului libian Muammar Kadhafi. "Nu ştiu unde se află liderul libian, dar nu am făcut eforturi pentru a-l găsi", a declarat şeful Comandamentului Africa al armatei americane, care conduce forţele coaliţiei angajate în Libia. "Misiunea mea nu este legată de această persoană, noi nu îl atacăm, nu căutăm să ştim unde se află", a adăugat el, într-o conferinţă de presă, la cartierul său general, la Stuttgart (Germania).
Lansarea de rachete, duminică, a redeschis dezbaterile asupra obiectivelor americanilor, francezilor şi britanicilor angajaţi în Libia, în contextul în care Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU prevede o intervenţie militară doar cu scopul protejării populaţiei. Generalul Ham a recunoscut că intervenţia militară, aşa cum este definită în misiunea sa, s-ar putea încheia cu colonelul Muammar Gaddafi aflat, în continuare, la putere. "Cred că nu este nimeni care să considere acest lucru ideal, dar îmi pot imagina această situaţie ca posibilă, cel puţin conform misiunii care mi-a fost încredinţată", a declarat el.
Pe de altă parte, forţele americane urmăresc obiective pur militare în Libia şi nu au ca misiune susţinerea unei ofensive terestre a insurecţiei, a precizat generalul american. Misiunea armatei americane este clară şi constă în impunerea unei zone de interdicţie aeriană în această ţară, a subliniat Ham. "Nu avem ca misiune să susţinem forţele de opoziţie, dacă acestea se angajează în operaţiuni ofensive", a adăugat el. Generalul Carter Ham a notat, totodată, că forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi, staţionate în apropierea oraşului Benghazi, aflat sub controlul opoziţiei, au arătat "puţină voinţă sau capacitatea de a relua ofensiva".
Coaliţia internaţională, în frunte cu SUA, Franţa şi Marea Britanie, a bombardat luni oraşul Sebha (750 kilometri sud de Tripoli), fief al tribului Guededfa al colonelului Muammar Gaddafi, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, citat de AFP. „Începând de sâmbătă, coaliţia inamică a efectuat raiduri aeriene şi a bombardat Tripoli, Zuara, Misrata (vest), Sirt şi Sebha, vizând mai ales aeroporturile”, a declarat Mussa Ibrahim într-o conferinţă de presă. „Sebha a fost bombardat astăzi (marţi - n.r.)”, a răspuns el, chestionat cu privire la data atacului.
El a afirmat că raidurile coaliţiei au atins de asemenea luni un „mic port de pescuit” la 27 de kilometri vest de Tripoli. El a adăugat că aceste atacuri au făcut „numeroase victime” printre civili, mai ales la „aeroportul civil” de la Sirt, oraşul natal al lui Gaddafi, situat la 600 de kilometri de capitală.
Pe de altă parte, Ibrahim a precizat că oraşul rebel Misrata (200 de kilometri est de Tripoli) a fost „eliberat în urmă cu trei zile”, dar că forţele regimului se aflau în continuare în căutare de „elemente teroriste”. Cel puţin 40 de persoane au fost ucise luni şi peste 300 rănite de tiruri ale forţelor fidele liderului libian Muammar Gaddafi la Misrata, au declarat anterior un purtător de cuvânt al rebelilor şi o sursă medicală din oraş.