18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eurostat: Mari diferenţe de bunăstare în Uniunea Europeană
Eurostat: Mari diferenţe de bunăstare în Uniunea Europeană
De la simplu... la septuplu. Eurostat, institutul european de statistică, a raportat PIB-ul fiecăreia din cele 27 de ţări ale UE la populaţie. Rezultatul acestui demers pune în evidenţă mari diferenţe de bogăţie între statele membre, de la unu (Bulgaria) la şapte (Luxemburg).
Nu este nicio surpriză, Luxemburgul, ale cărui venituri depind în principal de domeniul financiar, depăşind cu mult celelalte ţări. Cu atât mai mult cu cât o parte destul de însemnată a PIB-ului micului stat este realizată de salariaţi transnaţionali (aproape 40% din totalul lor), care nu sunt număraţi în populaţia naţională. Francezii sunt de două ori şi jumătate mai puţin bogaţi decât locuitorii Marelui Ducat.
Cifrele publicate de Eurostat, care iau ca bază raportul între PIB-ul şi populaţia UE, permit împărţirea ţărilor în două categorii: unele în care nivelul de trai este superior mediei europene şi celelalte, în care acesta este sub medie. În prima categorie intră 13 state. În Irlanda, PIB-ul pe locuitor este cu 31% mai mare decît media europeană. Ea este urmată de Olanda (+30%), Austria (+24%), Suedia (+20%). Franţa se află pe locul al 11-lea, cu 7% deasupra mediei din Europa. Bulgaria se află pe ultimul loc al clasamentului, PIB-ul pe locuitor fiind cu 59% mai mic decât media din cele 27 de ţări membre ale UE.


Articole înrudite