25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La cinci ani după ce o propunere similară a fost respinsă, planul de a transforma Eurostat într-o agenţie de audit veritabilă este la un pas de a fi pus în practică. Reuniţi la Luxemburg, şefii finanţelor naţionale din blocul de 27 de ţări şi-au dat girul asupra proiectului, informează EUobserver. Menirea acestor puteri crescute este să asigure că guvernele UE respectă limitele impuse angajării debitelor publice. Comisarul pentru Economie, Olli Rehn, a salutat decizia şi a declarat că datele statistice “corecte” şi “de încredere” sunt vitale funcţionării corespunzătoare a uniunii economice şi monetare.
În prezent, Eurostat se bazează exclusiv pe datele furnizate de statele membre. Guvernele naţionale trebuie să transmită datele corecte şi la timp, astfel ca agenţia de statistică să-şi realizeze analizele. Nu a fost mereu cazul. Eurostat a acuzat, la începutul anului, guvernul Greciei pentru că datele privind bugetul naţional pe care le-a trimis la Bruxelles au fost falsificate astfel încât să facă problemele bugetare mai puţin grave decât erau. Biroul naţional de statistică al Greciei, aflat în subordinea Ministerului de Finanţe de la Atena, s-a plâns că în datele pe care le-a trimis Executivului s-a intervenit politic. Explozia crizei debitelor ale Greciei a zdruncinat mai apoi Uniunea Europeană şi a pus în pericol moneda unică. Oficialii europeni spun că o misiune de investigare ar fi scos din timp la iveală problemele Greciei şi astfel ar fi redus panica şi incertitudinea pieţelor.
Noile atribuţii care i se pregătesc permit oficialilor Eurostat şi celor din Comisia Europeană să facă vizite de investigare în statele care par să fi transmis raportări dubioase. Olli Rehn a spus că Bruxelles-ul are deja o destinaţie în plan: Bulgaria. "Avem unele îngrijorări cu privire la performanţele statistice ale Bulgariei şi luăm în considerare trimiterea în curând a unei misiuni”, le-a spus jurnaliştilor politicianul finlandez. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Amadeu Altafaj, a confirmat că o misiune a Eurostat va merge în Bulgaria ca să clarifice cifrele şi metodele de analiză folosite.
Aidoma Greciei, şi Bulgaria a trebuit să-şi revizuiască semnificativ predicţiile privind deficitul bugetar pe 2009, de la 1,9% din PIB, la 3,7%. În aprilie 2010, Eurostat a obiectat la estimarea de deficit declarată de Guvernul bulgar, pe care a reevaluat-o de la 3.7% din PIB la 3.9%, iar în mai, Comisia a lansat o procedură de deficit excesiv împotriva Bulgariei. Acest eveniment a generat o dispută privind metodele de calculare a deficitului folosite de Sofia. Statul sud-european care a aderat la UE în 2007, odată cu România, s-a văzut nevoit să-şi amâne planurile de-a trece de la leva la euro, aminteşte BBC News. Anterior, Bruxelles-ul, îngrijorat de nivelul corupţiei, a redus cu 220 de milioane de euro fondul de ajutor pentru Bulgaria. Încă din 1999, Bulgaria şi-a stabilit cursul de referinţă faţă de euro, ceea ce înseamnă că, la fel ca şi Grecia, nu poate cu uşurinţă să-şi devalorizeze moneda naţională ca să stimuleze economia.
Ministerul de Finanţe de la Sofia a anunţat că se aştepta la această misiune încă din luna mai, informează Newsin. De asemenea Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii un comunicat potrivit căruia misiunea Eurostat nu este o surpriză. Misiuni regulate ale Eurostat au loc în baza reglementărilor UE privind procedura de deficit excesiv care vizează Bulgaria, a subliniat institutul. O misiune de acest tip ar fi trebuit să vină în Bulgaria în luna martie, dar a fost amânată din cauza programului aglomerat al biroului european.


Articole înrudite