28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Europa are posibilităţi enorme pentru a restabili încrederea cetăţenilor săi”
„Europa are posibilităţi enorme pentru a restabili încrederea cetăţenilor săi”

Europa dispune de „posibilităţi enorme” pentru a restabili încrederea cetăţenilor săi, asaltaţi de dubii şi tentaţi, ca britanicii, de replieri naţionale, afirmă prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu pentru AFP.
În faţa provocării reprezentate de migraţie, "mai avem încă multe lucruri de făcut", admite el, recunoscând că "Europa are dificultăţi în a găsi o abordare comună".
În campania pentru Brexit, ceea ce a ghidat votul britanicilor a fost "sentimentul că părăsind Europa putem prelua controlul asupra destinului nostru", comentează prim-vicepreşedintele Executivului comunitar, fost şef al diplomaţiei olandeze.
"Însă eu aş spune că numai Europa ne poate pune în poziţia ca în calitate de europeni, într-un context de globalizare enormă, să recâştigăm controlul asupra destinului nostru", spune el în acest interviu realizat cu ocazia apariţiei în Franţa a eseului său „Fraternitate”. În această carte, el mărturiseşte că s-a gândit „pentru prima dată” că proiectul european „ar putea cu adevărat să eşueze”.
Pentru a recrea „un dinamism pozitiv” şi a contracara retorica naţionalistă, "suntem cu toţii responsabili — lideri locali, regionali, naţionali şi europeni", mai afirmă Timmermans, subliniind că are motive să spere că vor veni zile mai bune.
"Dacă vom creşte investiţiile în Europa în anumite domenii, dacă suntem conştienţi de faptul că economia va trebui să fie durabilă mai devreme sau mai târziu (...), dacă ne uităm la oportunităţile digitalului, ale economiei circulare, din domeniul energiei, văd totuşi posibilităţi enorme pentru Europa", evidenţiază el.
Deşi şi-a impus, la fel ca ceilalţi comisari europeni, să nu se implice în campania din Marea Britanie privind Brexit-ul, el recunoaşte că nu a apreciat „hiperbolele” eurofobilor în această dezbatere, invocând în special declaraţiile lui Boris Johnson, noul ministru britanic de externe.
"Mă doare când li se reproşează celor ca mine că prin apărarea proiectului european vrem să completăm proiectul lui Adolf Hitler", explică Timmermans, "deoarece tocmai construcţia europeană este răspunsul europenilor împotriva totalitarismelor care au fost blestemul continentului nostru timp de aproape un secol".
Întrebat despre poziţia UE în negocierile viitoare privind despărţirea de Marea Britanie, el a răspuns că urmăreşte "îndeaproape discuţiile politice din Regatul Unit". "Poate că ei trebuie să se pună mai întâi de acord şi apoi să ne spună ce vor cu adevărat", afirmă Timmermans.
În ceea ce priveşte criza imigraţiei care a zguduit UE, prim-vicepreşedintele CE recunoaşte că "Europa a avut dificultăţi în a găsi o abordare comună".
"Vedem o oscilare neîntreruptă între sentimentul umanitar, de o parte, şi sentimentul de insecuritate, de cealaltă arte", precizează el, adăugând că "ceea ce ne-ar putea ajuta este să vedem refugiatul ca pe un bărbat, o femeie, un copil".
El apără progresele obţinut în ultimele luni, cum ar fi crearea rapidă a unei noi forţe europene de pază de coastă sau oprirea fluxului migrator dinspre Turcia.
Însă îşi exprimă regretul faţă de dificultatea punerii în aplicare de către statele membre a planului de repartizare în UE a refugiaţilor din Italia şi Grecia. "Nu suntem încă în măsură să oprim" fluxurile migratorii dinspre "Libia spre Italia", recunoaşte el.
"Prin urmare, am făcut unele lucruri, dar mai sunt încă multe de făcut", mai afirmă Timmermans, apărând în special abordarea care constă în a oferi ajutoare ţărilor de origine şi de tranzit ale imigranţilor, pentru a preveni ca ei să încerce să intre clandestin în Europa.


Articole înrudite