25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Două mariaje princiare în 2011
Două mariaje princiare în 2011
O licărire de farmec ar urma să lumineze austeritatea anunţată pentru 2011 în Europa, prin căsătoria în Anglia, la 29 aprilie, a prinţului William cu Catherine Middleton, urmată de nunta prinţului Albert de Monaco cu logodnica sa sud-africană Charlene Wittstock, la 2 şi 3 iulie, informează AFP.
„Acestea sunt două evenimente fericite în două monarhii, Windsor şi Grimaldi”, a declarat un specialist francez în capete încoronate, Stephane Bern. Televiziunile din lumea întreagă doresc să se asigure că vor transmite în direct evenimentele. „Există o apetenţă a publicului pentru aceste subiecte, există o voinţă de a păcăli tristeţea timpului”, a apreciat Stephane Bern.
Este adevărat în special în Marea Britanie, unde guvernul a anunţat cel mai greu buget de austeritate după război. Entuziast, premierul David Cameron a decretat imediat o zi de sărbătoare pentru nuntă.
Britanicii s-au declarat toţi prea puţin interesaţi de acest mariaj. Intervievaţi de institutul ComRes, două treimi din supuşii Majestăţii Sale se declarau la sfârşitul lunii noiembrie „indiferenţi” faţă de acest eveniment în pofida ataşamentului lor faţă de regalitate.
„Oamenii vor fi din ce în ce mai interesaţi la apropierea evenimentului”, a asigurat istoricul britanic Jean Seaton. Dar căsătoria prinţului William nu va avea strălucirea celei dintre părinţii săi, Charles şi Diana: „Lady Di stabilea tendinţe”, aminteşte Jean Seaton. William se va căsători cu Kate - căreia i-a oferit inelul de logodnă al prinţesei Diana - la 30 de ani de la „căsătoria secolului” dintre Charles şi Diana.
Un alt mariaj ar putea să aibă loc în 2011 în familia regală britanică. Cea mai mare dintre nepoatele reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Zara Phillips, s-a logodit în decembrie cu jucătorul de rugby Mike Tindall. Data căsătoriei lor nu a fost încă stabilită.
„Monarhia britanică, acesta este modul ideal (...) Este o evoluţie fără revoluţie: ea evoluează de la generaţie la generaţie, dar sunt valori permanente care rămân”, a apreciat Stéphane Bern.
La Monaco, fostul secretar de stat al prinţului Rainier, René Novella, pariază că mariajul prinţului Albert al II-lea va fi „mai important” decât cel dintre părinţii acestuia, prinţul Rainier şi Grace Kelly, în 1956. Stéphane Bern a apreciat de asemenea că în principatul Monaco nu a mai avut loc o căsătorie de o asemenea importanţă în ultimii 54 de ani.

Articole înrudite