Dezbaterea televizată crucială înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa a început miercuri seară prin schimburi tensionate de cuvinte, ba chiar "electrice", între cei doi finalişti, preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul François Hollande, favorit în sondaje.
Prima întrecere oratorică s-a axat pe stilul de preşedinţie pe care cei doi vor să îl poarte şi pe o discuţie asupra economiei, în care preşedintele în exerciţiu şi-a acuzat adversarul de minciună. "Minţiţi", i-a răspuns el după ce François Hollande a afirmat că el a făcut politică pentru cei mai bogaţi, notează AFP. "Vreau să fiu preşedinte al adunării. Francezii se opun unii altora, sunt împărţiţi, eu vreau să îi aduc împreună. Acesta este sensul schimbării pe care o propun", a declarat de la bun început François Hollande, desemnat să deschidă dezbaterea.
O declaraţie imediat contestată de preşedintele conservator. "Am dovada acestui spirit colectiv: nu a existat niciodată violenţă în timpul mandatului meu de cinci ani", a replicat Nicolas Sarkozy, citând reformele dificile pe care a trebuit să le facă, dintre care cea a pensiilor. "Există cei care vorbesc despre adunare şi cei care au făcut-o", a adăugat el.
Apoi, preşedintele în exerciţiu a spus că adversarul său nu poate să îi strângă pe oameni în jurul lui întrucât el şi-a lăsat familia să îl atace, într-o comparaţie cu finanţatorul american Madoff sau asimilând forma unor mitinguri ale sale celor din Germania nazistă sau Spania lui Franco. "Dle Sarkozy, vă este greu să vă vedeţi o victimă", i-a răspuns Hollande adăugând că el condamnă "toate excesele".
Într-un decor sumbru, amândoi purtând costume şi cravate negre, cei doi adversari au abordat rapid subiectele economice, într-o atmosferă la fel de tensionată. François Hollande a trecut la ofensivă în legătură cu bilanţul adversarului său, insistând pe creşterea şomajului în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy şi comparând cu situaţia mult mai favorabila din Germania. "Şomajul nostru a crescut, competitivitatea noastră s-a degradat şi Germania stă mai bine decât noi", a spus el. "Germania a făcut contrariul politicii pe care o propuneţi francezilor. Germania a făcut TVA-ul antidelocalizare, ea a făcut regula de aur pe care o refuzaţi... Mă tem ca acest argument să nu se întoarcă violent împotriva voastră", i-a replicat Nicolas Sarkozy.
El a făcut aluzie la creşterea TVA-ului pe care o recomandă pentru a finanţa protecţia socială şi reduce în paralel sarcina asupra întreprinderilor. Regula de aur este de a înscrie în Constituţie revenirea la echilibrul finanţelor publice. "Niciodată nu este vina dumneavoastră", i-a răspuns candidatul socialist, estimând că preşedintele în exerciţiu se refugiază în spatele crizei pentru a justifica dificultăţile economice din timpul mandatului său. "Indiferent de ce se întâmplă, sunteţi mulţumit". "Este o minciună", i-a răspuns preşedintele-candidat, precizând că el răspunde la această ultimă afirmaţie a adversarului său.
Această unică dezbatere de două ore şi jumătate a fost difuzată de zece canale aşteptându-se să fie urmărită de 20 de milioane de telespectatori. Candidatul socialist este bine plasat cu 28,6% din voturi în primul tur faţă de 27,2% pentru preşedintele care îşi încheie mandatul. Toate sondajele îi acordă 53 la 54% din voturi în al doilea tur, chiar dacă preşedintele în exerciţiu a reuşit să reducă puţin decalajul în ultimele zile.
Cei doi coorganizatori, canalul privat de televiziune TF1 şi postul public France 2, şi-au dorit un schimb de vederi care să pornească de la preocupările prioritare ale francezilor (puterea de cumpărare şi locurile de muncă) ajungând până la politica externă şi trecând prin datorie, probleme sociale (imigraţie) şi stilul de preşedinţie pe care cei doi vor să îl întruchipeze.