16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Descendenţii lui Tito îşi aşteaptă în continuare moştenirea, după 35 de ani de la moartea acestuia
Descendenţii lui Tito îşi aşteaptă în continuare moştenirea, după 35 de ani de la moartea acestuia

Moştenirea lui Iosip Broz Tito, simbol şi lider necontestat al ex-Iugoslaviei comuiste, este în continuare - după 35 de ani de la moartea sa - în centrul unei situaţii confuze din punct de vedere juridic, al cărei preţ îl suportă cei şapte moştenitori, relatează AFP.
Dar totul se termină cu bine pentru cine are răbdare să aştepte. Tribunalul belgrădean care cercetează dosarul ar urma să decidă până la sfârşitul lunii ianuarie volumul acestei moşteniri şi modul în care vor fi împărţite între moştenitori obiectele şi efectele personale, între care puşti de vânătoare, tablouri, uniforme şi chiar o piatră adusă de pe Lună, oferită de fostul preşedinte american Richard Nixon.
În timpul preşedinţiei sale - de la sfârşitul Celui de-al Doilea Război Mondial până în 1980, anul decesului său - Tito împreună cu soţia sa, Jovanka, se bucurau de un nivel de trai invidiat de starul hollywoodian Richard Burton în cursul vizitei pe care a făcut-o cuplului în 1971.
„Luxul în care trăiesc este incomparabil, înţeleg ce vrea să spună prinţesa Margaret a Angliei când afirmă că, faţă de acesta, palatul regal Buckingham pare mai de grabă de clasă medie”, scria actorul american în jurnalul său.
Moştenirea lui Tito - circa 200.000 de obiecte, estimate, potrivit familiei, la câteva zeci de milioane de dolari - rămâne totuşi incertă.
În 1985 a fost adoptată o lege care stipula că toate averile defunctului lider erau proprietate a statului, dar - contestată ulterior de văduva lui Tito - această lege a fost anulată în cele din urmă.
Jovanka Broz a decedat în 2013 fără să fi văzut sfârşitul procedurii privind moştenirea soţului ei.
Nu există niciun document scris care să precizeze volumul moştenirii care trebuie împărţit, nu vom şti nimic înainte ca tribunalul să-şi pronunţe sentinţa”, a declarat pentru AFP Svetlana Broz, nepoata lui Tito.
Dispariţia Iugoslaviei lui Tito, în o serie de războaie sângeroase în anii 1990, nu a fost de natură să accelereze procesul, iar moştenitorii înşişi au contribuit la confuzie proferând acuzaţii de furturi masive din averile fostului lider.
„Ceasuri de valoare fabuloasă, maşini, arme şi alte comori au dispărut”, a scris în memriile sale Toma Fila, avocatul Jovankăi Broz.
Tito - erou al rezistenţei comuniste în faţa ocupanţilor germani, lider care i s-a opus lui Stalin şi fondator al Mişcării ţărilor nealiniate - nu avea o anume reşedinţă. El trăia în mai multe dintre ele, rispite prin toată ţara, dar ele aparţineau statului.
Mare parte din circa 70.000 de obiecte care i-au aparţinut sunt păstrate într-un depozit al Muzeului de istorie iugoslavă, alăturat mausoleului în care sunt înhumaţi Tito şi soţia lui, la Belgrad.
Acolo, costume şi uniforme de mareşal care i-au aparţinut lui Tito sunt agăţate de plafon, etajere sunt pline de obiecte, tablouri, orologii, machete de avioane şi de nave, statuete, între care una oferită de Stalin chiar înaintea rupturii intervenite între URSS şi Iugoslavia în 1948.
Atenţia este atrasă în egală măsură de o impresionantă colecţie de puşti de vânătoare - Tito era un pasionat de vânătoare-- şi de faimoasa piatră lunară, cadou al preşedintelui Nixon şi remis liderului iugoslav de astronautul Neil Armstrong în cursul vizitei sale în 1969.
„Nu avem nicio dilemă, aceste obiecte sunt proprietatea statului şi, în acord cu legea, procedura privind moştenirea sa este legată de efectele sale personale, o problemă complexă şi delicată”, a declarat Momo Cvijovic, un angajat al muzeului.
El menţionează un portţigaret din aur „care i-a fost oferit lui de regele Paul al Greciei sau de împăratul Haile Selassie al Ethiopiei”.
Cvijovic, angajat al muzeului din 1978, respinge acuzaţiile de furturi, în special cele ale familiei care afirmă că două treimi dintr-o colecţie de circa 3.000 de tablouri, cărţi şi colecţii de timbre au dispărut.
Dar pentru unii moştenitori - unul dintre cei doi fii ai lui Tito, Miso Broz, este în continuare în viaţă, precum şi şase nepoţi -speranţele se rezumă la a obţine câte ceva în amintirea ilustrului lor antecesor.
„Mi-ar plăcea să am cartea sa de identitate dinaintea Celui de-al Doilea Război Mondial şi, poate, binoclul pe care îl purta când conducea armata care i-a înfrânt pe Hitler şi pe trădătorii locali”, a spus Svetlana Broz.
Joska Broz şi sora lui, Zlatica, nepoţi ai liderului, speră să obţină una din uniforme şi doar copii ale unor decoraţii pe care le-a primit Tito. Dar după atâta aşteptare, s-au resemnat. Joska precizează că, în prezent, ei ar fi fericiţi să aibă „orice suvenir de la el”.


Articole înrudite