Curtea Supremă a Statelor Unite s-a pronunţat în unanimitate în favoarea libertăţii religioase în detrimentul măsurilor de siguranţă, într-o decizie ce permite ca prizonierii să poarte barbă din considerente religioase, informează France Presse.
Cea mai înaltă jurisdicţie a ţării s-a plasat de partea unui prizonier musulman, permiţându-i să poarte o barbă scurtă în numele convingerilor sale religioase, ceea ce închisoarea din Arkansas i-a refuzat.
Toţi cei nouă judecători ai Curţii Supreme, între care şase catolici şi trei evrei, au ajuns la concluzia că "exercitarea liberă a religiei este grav afectată" de către autorităţile închisorii atunci când îi interzic unui prizonier să poarte barbă.
Prizonierul Gregory Holt, alias Abdul Maalik Muhammad, a cerut dreptul să poarte barbă lungă de un centimetru, un compromis, potrivit lui, între barba lungă pe care o cere religia lui şi barba de o jumătate de centimetru autorizată în închisorile din Arkansas pentru prizonierii care au probleme dermatologice.
Dar autorităţile din Arkansas au refuzat, replicând că un prizonier se poate servi de această barbă, chiar şi scurtă, pentru a evada sau pentru a ascunde obiecte periculoase sau interzise, precum o lamă de ras sau o cartelă SIM.
"Este greu de crezut în mod serios că interesul de securitate (al închisorii) ar fi compromis prin permisiunea dată unui prizonier de a purta o barbă de un centimetru", arată Curtea Supremă în decizia sa de 16 pagini.
Prizonierii poartă mustaţă şi păr lung şi, atunci, de ce să ne legăm de o barbă scurtă în care, oricum, nu pot fi ascunse obiecte periculoase, scrie judecătorul Samuel Alito. Închisoarea nu a dovedit că a autoriza o barbă de un centimetru ar reprezenta un pericol, în special în absenţa unei reguli similare în ceea ce priveşte lungimea părului, adaugă acesta.
Patruzeci din cincizeci de state din SUA, precum şi guvernul federal şi capitala Washington permit deja deţinuţilor să poarte barbă dacă credinţa le impune acest lucru, conform primului amendament al Constituţiei, care garantează libertatea religioasă.