28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criză în Bulgaria
Criză în Bulgaria

Principalele surse de riscuri şi ameninţări externe la adresa securităţii naţionale a Bulgariei le constituie conflictele în desfăşurare în Orientul Mijlociu şi în Ucraina, dar şi situaţia de criză din Macedonia, indică analize ale Ministerului de Interne de la Sofia.

Conform unor experţi din minister, citaţi de BTA, relaţiile între comunitatea euro-atlantică şi Rusia se transformă treptat dintr-o criză temporară într-o opoziţie pe termen lung. Conflictul din Ucraina a devenit o ameninţare atât pentru stabilitatea militară şi politică, cât şi pentru dezvoltarea economică şi socială a statelor din regiunea Mării Negre, precum şi pentru structura de ansamblu a arhitecturii de securitate europene, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, opoziţia interetnică rămâne unul dintre principalii factori de risc în zona Balcanilor Occidentali.

În Macedonia, conflictul interpartinic şi acţiunile extremiştilor albanezi au rezultat într-o criză cu potenţial destabilizator pentru toată zona Balcanilor.

O instabilitate regională suplimentară în plan economic creează actuala criză din Grecia, arată analiza Ministerului de Interne de la Sofia, potrivit căreia terorismul rămâne însă principala ameninţare la adresa securităţii internaţionale şi naţionale.

În Bulgaria, numărul în permanentă creştere al imigranţilor împovărează considerabil sistemele de asistenţă socială şi de sănătate şi creează dificultăţi suplimentare în rezolvarea anumitor probleme economice. Integrarea socială şi pe piaţa muncii a refugiaţilor va fi una din problemele dificil de soluţionat în următorii ani, susţin experţii bulgari.

În plus, imigraţia masivă înrăutăţeşte situaţia infracţionalităţii în Bulgaria şi activează reţelele de traficanţi de persoane aflate în strânsă legătură cu grupările de crimă organizată. În acelaşi timp, alocarea de resurse umane considerabile pentru paza frontierelor reduce aparatul de securitate în interiorul ţării şi diminuează capacitatea acestuia de a combate infracţionalitatea.

Conform datelor Ministerului de Interne, 4.477 de cetăţeni străini au fost reţinuţi la graniţa bulgară în prima jumătate a acestui an, un număr dublu faţă de perioada similară din 2014. În 94% din cazuri, aceştia au fost reţinuţi la frontiera cu Turcia. Majoritatea au fost sirieni (53%) urmaţi de afgani (24%) şi irakieni (17%).

Tot în primul semestru, 3.624 de imigranţi au fost reţinuţi în timp ce încercau să părăsească teritoriul bulgar, de peste patru ori mai mulţi decât în ianuarie-iunie 2014, 84% dintre reţineri fiind operate la graniţa cu Serbia.

În acelaşi interval, 3.319 de imigranţi ilegali au fost descoperiţi în operaţiuni de poliţie desfăşurate în interiorul ţării, majoritatea în capitală şi în regiunea Sofia.

Centrele speciale de găzduire şi centrul de distribuire de la Elhovo, în sudul ţării, lucrează la 12-22% din capacitatea maximă, mai spun autorităţile, precizând că Ministerul de Interne cooperează strâns cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) pentru a-i încuraja şi ajuta pe imigranţi să opteze pentru revenirea voluntară în ţările de origine. 


Articole înrudite