Liderii mondiali trebuie să gestioneze mai bine frustrările provocate de faptul că globalizarea nu a reuşit să ofere beneficii care să fie distribuite tuturor, a afirmat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, într-un discurs rostit la Toronto.
Deşi în ultimii 70 de ani lumea s-a bucurat de un progres economic fără precedent, transformarea a provocat dislocări şi dificultăţi. Creşterea inegalităţilor în privinţa averii, veniturilor şi oportunităţilor în multe state s-au adăugat unui curent de opinie susţinut de persoanele nemulţumite, mai ales în ţările industrializate, unde unii cetăţeni simt că pierd controlul, că sistemul este într-un fel împotriva lor, a explicat Christine Lagarde.
Istoria a arătat că închiderea frontierelor şi sporirea protecţionismului nu reprezintă o soluţie. În schimb, statele trebuie să extindă beneficiile deschiderii şi integrării, în timp ce trebuie să ia măsuri pentru a atenua efectele secundare. Trebuie să facem ca globalizarea să funcţioneze pentru toţi, a declarat şeful FMI.
Guvernele pot ajuta prin crearea unei baze solide de creştere economică şi politici fiscale necesare pentru a juca un rol mai important. De asemenea, statele trebuie să-şi extindă eforturile de sprijinire a angajaţilor slab calificaţi şi să întărească măsurile de asistenţă socială, a apreciat Christine Lagarde.
De asemenea, oficialul FMI a încurajat statele să-şi dubleze eforturile de extindere a comerţului, avertizând că există un risc sporit provocat de politicienii care vor să ajungă în funcţii, promiţând o abordare dură în relaţiile comerciale externe, prin tarife punitive sau alte restricţii comerciale.
Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a promis să impună tarife la bunurile importate pentru a-i proteja pe angajaţii americani, o abordare care, susţine FMI, ar putea de fapt să afecteze economia SUA.