China va construi noi baze militare peste hotare, cel mai probabil în Pakistan, arată Pentagonul în raportul său anual către Congresul Statelor Unite. Documentul departamentului american al apărării, citat de Reuters, estimează că în 2016 cheltuielile militare ale Beijingului au fost de cel puţin 180 de miliarde de dolari.
Oficial, bugetul apărării declarat de China a fost de 954,35 miliarde de renminbi, echivalent cu 140,4 miliarde de dolari. Pentagonul prognozează că liderii chinezi par hotărâţi să cheltuiască mai mult cu apărarea în viitorul previzibil.
Raportul către Congres menţionează de mai multe ori baza navală chineză din Djibouti, primul obiectiv de acest gen al Chinei în străinătate. SUA au deja propria bază militară în acest stat din estul Africii, o poziţie strategică în sudul Mării Roşii, pe ruta dinspre Oceanul Indian către canalul Suez şi Mediterana.
Pentagonul nu se referă la reacţia posibilă a Indiei faţă de o bază chineză în Pakistan. Alianţele militare şi poziţiile pe care şi le-a asigurat China în jurul Indiei includ deja ţări ca Bangladesh, Myanmar şi Sri Lanka. Pakistanul, care a semnat anul trecut un acord privind cumpărarea a opt submarine din China, este deja principala piaţă de export din regiunea Asia-Pacific pentru armamentul chinez. Exporturile de arme ale Chinei în perioada 2011-2015 au totalizat peste 20 de miliarde de dolari, dintre care nouă miliarde în regiunea menţionată.
Printre progresele militare ale Chinei, departamentul apărării de la Washington subliniază lansarea primului satelit pentru comunicaţii cuantice, în 2016, eveniment caracterizat ca "un progres remarcabil în cercetarea criptografică". Lista continuă cu spionajul informatic: computere guvernamentale din SUA au fost din nou ţinta unor atacuri pornite din China, pe tot parcursul anului trecut. "China îşi foloseşte capacităţile informatice în sprijinul culegerii de informaţii împotriva sectoarelor de bază diplomatic, economic şi al industriei de apărare din SUA", arată raportul Pentagonului.
În ceea ce priveşte primul portavion proiectat şi produs integral în China, acesta va atinge probabil capacitatea operaţională iniţială în 2020, estimează militarii americani.