Autorităţile sanitare chineze au ridicat interdicţia privind importul anumitor brânzeturi moi, printre care şi numeroase specialităţi franceze precum camembert şi brie, au declarat pentru AFP mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană şi din organizaţiile profesionale.
"Este o adevărată uşurare. Însă era de aşteptat deoarece administraţia chineză şi-a demonstrat voinţa de a nu tărăgăna această situaţie", a declarat Vincent Marion, cofondatorul Cheese Republic, care se prezintă drept principalul magazin online pentru vânzare de brânzeturi în China.
"Interdicţia a fost în vigoare pentru o scurtă perioadă, deci nu ne-a perturbat afacerile. Acum putem continua ca înainte", a declarat Axel Moreaux, managerul restaurantului francez Paradox de la Beijing.
În urmă cu două luni, autorităţile vamale chineze au început, în mod suprinzător, să blocheze importul brânzeturilor moi precum camembert, brie, roquefort sau gorgonzola (specialitate italiană). Aceste tipuri de produse conţin culturi de bacterii utilizate în mod tradiţional în producţia de brânzeturi din Europa. Însă legislaţia chineză nu era suficient de clară cu privire la legalitatea acestui tip de bacterii.
Întâlnirile care au avut loc în ultima săptămână între reprezentanţii Uniunii Europene şi cei ai autorităţilor sanitare chineze au permis deblocarea situaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al delegaţiei UE la Beijing, William Fingleton. O notă explicativă a fost trimisă ulterior de Guvernul chinez către agenţia care se ocupă de verificarea conformităţii produselor alimentare, potrivit căreia "culturile bacteriene utilizate pentru producţia acestor brânzeturi nu sunt nocive pentru sănătate", a explicat William Fingleton, într-un comunicat remis AFP.
Vincent Marion, de la Cheese Republic, a salutat această clarificare a jurisprudenţei. "De acum înainte, e scris negru pe alb că această categorie de brânzeturi poate fi importată în mod legal. Deci este o veste foarte bună pentru industria de lactate franceză şi europeană", a declarat Vincent Marion.
Consumul de produse lactate a crescut puternic în China în ultimele decenii, însă brânzeturile rămân principalul produs consumat de clientela din străinătate.