18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, Barroso le-ar fi spus săptămâna trecută unor lideri de confederaţii sindicale din Europa că statele din sudul continentului - Grecia, Spania şi Portugalia mai ales - ar putea cădea pradă loviturilor militare şi revoltelor violente provocate de faptul că guvernele acestor ţări riscă să rămînă fără niciun ban.
Barroso a prezentat, potrivit aceluiaşi ziar, o viziune pur şi simplu "apocaliptică" în cazul în care guvernele din statele cu probleme de deficit bugetar renunţă sau refuză să aplice pînă la capăt măsurile de austeritate bugetară, care să le permită să-şi revină economic. Toate cele trei state menţionate - Grecia, Spania şi Portugalia - s-au democratizat abia în anii '70, după ani grei de dictatură. De altfel, avertismentul-şoc al lui Barroso apare după ce s-a aflat că liderii europeni ar pregăti un pachet de ajutor pentru Spania, pachet de sute de miliarde de euro, asemănător cu cel pentru Grecia.
Daily Mail scrie că alte ţări din Uniunea Europeană care se confruntă deja cu proteste legate de măsurile de austeritate sunt Italia, Ungaria şi România, unde salariile din sectorul public urmează să fie reduse cu 25%. Tonul şocant al avertismentului lui Barroso - cunoscut ca un lider optimist şi foarte cumpătat în afirmaţii radicale - subliniază îngrijorarea majoră de la Bruxelles că actuala criză a deficitelor bugetare riscă să ducă nu doar la colapsul monedei euro, ci al Uniunii Europene însăşi şi în primul rând al democraţiilor fragile, mai scrie cotidianul britanic.
Avertismentul lui Barroso reprezintă cea mai recentă verigă dintr-un lung şir de declaraţii alarmiste făcute de lideri europeni. Şeful sindicaliştilor europeni a declarat, marţi, că Europa ar putea ajunge din nou în situaţia anilor '30. “Este extrem de periculos. Acum ne aflăm în 1931 şi ne îndreptăm înapoi către 1930 cu Marea Depresiune şi ne trezim cu dictatură militară”, a spus într-un interviu acordat portalului EUobserver, John Monks, secretarul general al Congresului Sindicatelor Europene. “Nu spun că suntem deja acolo, dar poate fi o problemă foarte serioasă, nu numai din punct de vedere economic, ci şi politic”, a adăugat Monks.
Un eventual faliment al Spaniei ar reprezenta o problemă uriaşă pentru unitatea Uniunii Europene, în condţiile în care această ţară contribuie cu aproape 12% din PIB-ul UE. În comparaţie, Grecia, care a dat atâtea bătăi de cap statelor din zona euro, contribuie la PIB-ul european cu doar 2,5 procente.
Marţi, comisarul european pentru economie, Ollie Rehn, a declarat că Cipru, Danemarca şi Finlanda s-au alăturat ţărilor din UE cu deficite bugetare excesive. Rehn a recomandat ca Finlanda să-şi corecteze deficitul bugetar până în 211, Cipru până în 2012, iar Danemarca în 2013. “Intrarea celor trei ţări în rândul statelor care şi au depăşit ţintele pentru deficit bugetar arată gravitatea crizei economice şi fiscale prin care trecem”, a declarat comisarul european, citat de EU Observer.

Articole înrudite