25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În ultimii ani a existat o incertitudine cu privire la metodele de acţiune în cazul unei asteroid care se îndreaptă spre Pământ. Dacă ar fi să ne luam după filme, ar trebui să aruncăm întregul arsenal de arme nucleare pentru a ne apăra. Recent, însă, au apărut argumente solide pentru o abordare mai subtilă în ce priveşte devierea unui asteroid.
Împotriva oricăror recomandări cu privire la folosirea exploziilor nucleare pentru distrugerea unei potenţiale ameninţări pentru Pământ, fizicianului David Dearborn de la Lawrence Livermore National Laboratory a întors pe dos metoda „subtilă”. Dearborne şi-a expus teoria la întâlnirea American Astronomical Society (AAS), la câteva luni după ce a realizat mai multe modele ale unor detonări nucleare, pe diverse tipuri de asteroizi. Rezultatele nu sunt surprinzătoare: exploziile funcţionează şi sunt o metodă bună de protecţie a Pământului.
Fizicianul a stabilit două reguli simple. Dacă asteroidul este mic şi avem câteva zeci de ani pentru a-l devia, atunci cea mai bună soluţie este schimbarea traiectoriei. Dacă totuşi este vorba de unul mare, şi avem doar câteva săptămâni, atunci bomba nucleară trebuie detonată la suprafaţă.
Potrivit discovery.com, există mai multe probleme cu această abordare. Asteroidul s-ar putea rupe în mii de bucăţi, lovind poate un întreg continent. O altă problemă cu devierea este că nu se poate ştie cu siguranţă unde se va duce. Dacă de exemplu SUA deviază un asteroid şi acesta cade în China?
Cea mai importantă problemă este că nu cunoaştem compoziţia asteroizilor şi nici efectele pe care o bombă nucleară îl va avea, în lipsa unei analize a materialelor. Mulţi experţi sunt, însă, de acord că, dacă vom descoperi un obiect pe traiectorie de coliziune cu Pământul şi avem mai puţin de zece ani, un atac nuclear ar putea fi singura soluţie.

Articole înrudite