28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an
Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an

Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie, potrivit raportului bianual „Global Economic Prospects” publicat de instituţia financiară internaţională. În schimb, Banca Mondială a lăsat nemodificate prognozele pentru 2016, când România ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, şi chiar a revizuit în scădere cu 0,4% estimările pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.

La nivel regional, Banca Mondială estimează că regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală (în care este inclusă şi România) va suferi o încetinire a ritmului de creştere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015. „Scăderea preţului petrolului şi tensiunile geopolitice sunt doar parţial compensate de revenirea moderată din zona euro. Revenirea a fost una inegală în întreaga regiune, afectată de moştenirile crizei financiare globale, în special de bilanţurile băncilor (Bulgaria, Serbia şi într-o mai mică măsură România”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce priveşte riscurile la adresa regiunii, Banca Mondială consideră că acestea constau într-o nouă scădere a preţului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice şi o înăsprire bruscă a condiţiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub aşteptări a economiei globale şi o soluţionare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia şi creditorii săi.

În România, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere economică de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata (1%) şi industria şi comunicaţiile (0,9% fiecare), reiese din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie. 

 

A redus prognoza de creştere pentru economia mondială la 2,8%

 

Banca Mondială a redus miercuri estimările privind evoluţia economiei globale în acest an şi totodată a sfătuit economiile emergente „să-şi pună centura de siguranţă” pe măsură ce se adaptează la reducerea preţurilor la materii prime şi aşteptata majorare a dobânzilor de referinţă în SUA.

În raportul său bianual, instituţia financiară internaţională prognozează că în 2015 economia globală va înregistra un avans de 2,8%, mai mic cu 0,2% faţă de estimările din ianuarie. În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, acestea ar urma să înregistreze, în ansamblu, o creştere de 4,4% în acest an, cu 0,4% mai puţin decât estimările precedente.

În aceste condiţii, Banca Mondială a avertizat ţările din întreaga lume să se pregătească pentru majorarea dobânzii de referinţă în SUA, care va duce la creşterea costurilor de creditare pentru economiile în curs de dezvoltare.

„Sfătuim toate ţările, în special economiile emergente, să-şi pună centura de siguranţă”, a avertizat economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu. Acesta a făcut un apel către Rezerva Federală americană să amâne majorarea costului creditului pentru anul următor în loc de sfârşitul acestui an, cum lasă să se înţeleagă oficialii Fed.

La nivel global, economia mondială ar urma să crească cu 2,8% în acest an şi cu 3,3% în 2016, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale care sunt mai pesimiste decât cele publicate de Fondul Monetar Internaţional în luna aprilie şi care estimau un avans de 3,5% în 2015 urmat de o accelerare la 3,8% în 2016. 


Articole înrudite