28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
2014, cel mai cald an pe Pământ de când se fac înregistrări meteo
2014, cel mai cald an pe Pământ de când se fac înregistrări meteo

Gazele cu efect de seră, care se află la originea schimbărilor climatice, au atins un nivel record de concentraţie în atmosferă în 2014, care a fost cel mai călduros an de când se fac înregistrări meteorologice pe Pământ, potrivit unui raport internaţional difuzat online joi de „American Meteorological Society” (AMS).

„Dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot, principalele gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, au atins recorduri de concentraţie în 2014”, se arată în documentul despre „Situaţia climei în 2014” (”State of the Climate in 2014”), scrie AFP, citând informaţii de pe pagina de internet a agenţiei americane pentru condiţiile oceanice şi atmosferice (NOAA).

„Europa a trecut prin cel mai călduros an de când se fac înregistrări, în circa 20 de ţări fiind doborâte recordurile precedente”, precizează raportul. „Africa a cunoscut şi ea temperaturi superioare mediei pe cea mai mare parte a teritoriului său, iar Australia şi-a depăşit, pentru al treilea an consecutiv, recordul de temperatură”, adaugă raportul. Mexicul a avut cel mai călduros an, în timp ce Argentina şi Uruguay au înregistrat al doilea an succesiv recorduri ale temperaturii medii anuale.

Singura regiune din lume unde s-au înregistrat anul trecut temperaturi mai mici decât media anuală a fost partea estică a Americii de Nord.

Şi oceanele au înregistrat anul trecut recorduri de temperatură. În privinţa nivelului global al mărilor, acesta a atins, „ca urmare a încălzirii oceanelor şi topirii gheţurilor”, un record în 2014, în creştere cu 6,7 centimetri faţă de media din 1993, an în care a început măsurarea prin sateliţi a nivelului oceanelor.

În total, 413 oameni de ştiinţă din 58 de ţări au contribuit la elaborarea acestui raport, bazat pe date provenind din centre de monitorizare a mediului. 


Articole înrudite