27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Spitalul de Copii s-a observat clar trecerea bruscă, în nici 24 de ore, de la 40 de grade Celsius la puţin peste 20, care i-a afectat serios pe copii şi nu doar pe aceia care suferă de afecţiuni cronice. Copiii sunt mai nervoşi, mai neliniştiţi şi răcesc mult mai uşor. Au apărut afecţiunile respiratorii timpurii, care apăreau mai ales toamna.
„În ultima vreme s-au înregistrat variaţii mari de temperatură, şi de 20 de grade Celsius, şi acest lucru creează disconfort la orice vârstă, evident şi la copii. Aceştia sunt mai agitaţi, dorm mai puţin, te înţelegi mai greu cu ei. Pe lângă aceste modificări de comportament apar şi modificări ale circulaţie microbiene, în sensul că, atunci când apar discrepanţe bruşte şi foarte mari între temperatura de afară şi cea care era normală pentru un anotimp, se modifică şi patologia cazurilor. De exemplu, la temperaturile foarte mari aveam multe afecţiuni digestive la copii iar acum, după această variaţie de aproape 20 de grade Celsius, au început să apară şi bolile respiratorii, deşi încă nu suntem în anotimpul în care este de aşteptat să existe mai multe viroze respiratorii. Acestea ar trebui să apară mai spre toamnă”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita, Spitalul de Urgenţă pentru Copii Galaţi.
În aceste situaţii părinţii nici nu ştiu ce să mai facă. Medicii îi sfătuiesc ca în intervalelele orare ale zilei în care este cald să îi protejeze de soare iar când e rece să îi îmbrace adecvat. Practic acum copilul poate raci rapid din pricina trecerii bruşte de la temperaturi caniculare la temperaturi normale dar, la fel, poate avea de suferit dacă este expus razelor solare în intervalul zilei în care temperatuirile sunt mari.
„Este de dorit ca părinţii să evite, pe cât posibil, să ducă copilul în aglomeraţii. Va fi mai greu, însă, dupa ce încep şcolile. Dar reamintim că aceste perioade cu variaţii bruşte de temperaturia creează o intensificare a circulaţie microbiene care aduce după sine şi un risc mult mai mare de îmbolnăvire”, a mai precizat precizat prof. dr. Aurel Nechita.


Articole înrudite