28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe 8 septembrie este celebrată o sărbătoare importantă, cea a Naşterii Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în tradiţia arhaică şi ca Sfânta Maria Mică. De sfânta Maria Mică, există în popor există o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii.
- Gospodinele împart în această zi struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
- Nu se efectuează în această zi treburi gospodăreşti dacă nu vrei să atragi răul asupra ta şi asupra familiei tale. Se crede că bărbaţii care încalcă această tradiţie se vor lovi (“e rău de lovitură”), iar femeilor, fie li se va arde mâncarea pe foc. Sau, mai rău, cratiţa cu mâncare se va vărsa peste copii arzându-i.
- Tot tradiţia este cea care spune că femeile care doresc să aibă copii ar trebui să meargă în această zi de sărbătoare la biserică şi să se roage la icoana Maicii Domnului cu credinţă, precum s-au rugat Ioachim şi Ana. Fecioara Maria este considerată protectoarea fetelor necăsătorite, a femeilor însărcinate, a mamelor şi a copiilor, a tuturor celor care cred în puterea lui Dumnezeu. În această zi, mai mult ca niciodată, sunt ascultate rugăciunile de dezlegare a pântecelor. De asemenea, şi femeile însărcinate ar trebui să facă acelaşi lucru. Maica Domnului va fi alături de ele, veghind asupra lor şi asigurându-se că au parte de o naştere uşoară.
- De sărbătoarea Sfintei Mării, în dreptul Icoanei Maicii Domnului, în fiecare casă creştină, ar trebui să ardă o candelă. Se crede că acea casă va fi protejată împotriva focului, a vântului, a grindinei, dar şi împotriva altor nenorociri sau rele. Totodată, în casa respectivă, Maica Domnului va aduce pace, înţelegere şi zile bune.
- Este indicat să nu aprinzi focul în vatră în zilele de 7 şi 8 septembrie. Conform unei superstiţii din bătrâni, acest gest ar putea atrage după sine neşansa şi boala.
- În preajma acestei sărbători se culeg viile şi are loc bătutul nucilor, asigurându-te astfel că şi în anul următor vor avea rod.
- Se mai crede că, odată cu sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, păsările migratoare părăsesc aceste meleaguri şi se îndreaptă către ţări mai calde. Tot în această zi, insectele fug din calea toamnei şi a frigului şi caută să se ascundă în pământ. Este semn clar de toamnă…
- De acum încolo, este musai ca pământul să fie muncit, să se dea startul lucrărilor agricole de toamnă.


Articole înrudite