Venirea primăverii este anunţată prin soarele călduros, florile colorate, veselia în natură şi insectele mici şi mari. Astfel, cu această ocazie, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi organizează expoziţia temporară „Gândacii - uriaşii insectelor”, care va fi deschisă miercuri, începând cu ora 12.00. Scopul acestei expoziţii este acela de a promova patrimoniul ştiinţific al instituţiei, mai exact, colecţia de coleoptere (gândaci) autohtone, dar şi exotice. Gălăţenii vor putea admira peste 100 de specii de gândaci, răspândite în întreaga lume.
„Va fi o expoziţie atractivă pentru publicul de toate vârstele. Oricând, profesorii de ştiinţele naturii pot extinde predarea unei lecţii despre coleptere făcând o vizită interactivă la muzeu. Educaţia prin ştiinţă, prin interacţiunea directă cu domeniul studiat, este una din principalele noastre preocupări,” a declarat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
De asemenea, exponatele vor fi prezentate publicului într-un mod inedit şi atractiv, gândit pentru a evidenţia varietatea culorilor, precum şi cea a formelor şi a mărimilor acestor insecte. „Dimensiunile gândacilor variază de la câţiva milimetri la peste 17 cm, adevăraţi uriaşi ai lumii insectelor. Un exemplu este gândacul Goliat (Goliathus giganteus), denumit astfel după uriaşul biblic omonim, fiind una dintre cele mai mari insecte de pe Terra. Publicul va avea posibilitatea de a afla informaţii despre etologia şi ecologia acestor insecte, precum şi despre superstiţiile oamenilor referitoare la anumite specii de coleoptere”, a declarat muzeograful Mihaela Cristescu, coordonatoarea expoziţiei.
În privinţa vieţii acestor insecte, s-au născut nenumărate legende care au ridicat, de-alungul timpului, numeroase semne de întrebare oamenilor. Un astfel de exemplu este legenda Scarabeului sacru - în Egiptul Antic, acest reprezentant al coleopterelor a fost venerat şi considerat a fi sacru. Scarabeus sacer era o zeitate care întruchipa Soarele la răsărit, fiind numit Zeul Khepri. Pentru a spori interesul publicului, va putea fi analizat un mulaj de Scarabeu realizat la dimensiune mare, pentru a fi evidenţiate caracteristicile acestuia. Expoziţia „Gândacii – uriaşii insectelor” va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 6 martie – 19 mai 2013. Programul pentru public la muzeu este de miercuri până duminică, între orele 09.00 şi 17.00.