28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Sufletele oamenilor trebuie să fie izvoare de speranţă, izvoare de curaj, izvoare de bucurie"
"Sufletele oamenilor trebuie să fie izvoare de speranţă, izvoare de curaj, izvoare de bucurie"
Boboteaza, una dintre cele mai iubite sărbători creştine, a adunat şi anul acesta, la Galaţi, mii de suflete, în apropierea Bisericii Precista, unde s-a săvârşit slujba de sfinţire a Apei Mari. "Sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea re-creării lumii. Este o re-creare spirituală. Nu numai cu braţele se face lucrarea bună şi trainică, Duhul dă viaţă. Când nu mai este Duhul, braţele noastre nu mai lucrează. Şi era nevoie ca Duhul să vină din nou deasupra apelor, de unde începe viaţa", s-a adresat mulţimii Înalt Prea Sfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. Cunoscută şi sub numele de Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului, Botezul Domnului, Boboteaza este sărbătoarea sfinţirii tuturor apelor din lume, iar agheasma ce se dă credincioşilor este medicament împotriva patimilor sufleteşti, pentru curăţirea păcatelor, transfigurarea şi trecerea dincolo de neputinţă. "Este o sărbătoare a Sfintei Treimi, dar în egală măsură este şi o sărbătoare a omului creştin. Este sărbătoarea, prin excelenţă, a creştinului curăţit, a creştinului luminat, a creştinului botezat", a subliniat ÎPS Casian.
Creştinii adunaţi pe malul Dunării au primit binecuvântarea Arhiereului locului, fiind stropiţi cu aghiasmă din cele 12 ciubere, împodobite cu cetină împletită cu tricolor. La eveniment au luat parte, de asemenea, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. La noi, aşa cum este obiceiul, ca de altfel şi în celelalte ţări cu tradiţie ortodoxă (Grecia, Rusia, Bulgaria etc), slujba de Bobotează are loc lângă o apă curgătoare, sau, în mediul rural, în apropierea unei fântâni. Binecuvântaţi cu Dunărea, "Iordanul Europei", gălăţenii participă an de an la pelerinajul de Bobotează. Tot acum este momentul aşteptat de tinerii curajoşi care se avântă în apele reci pentru a aduce la suprafaţă crucea aruncată de ÎPS Casian, aflat pe Pânzarul Moldovenesc, o bijuterie făcută după model veneţian, o bisericuţă plutitoare pe ape. Viorel Preda este cel care, pentru a patra oară, a recuperat crucea de lemn din apele Dunării şi cel care, se crede, va fi astfel binecuvântat pentru tot anul.
Agheasma Mare primită în această zi, se păstrează cu sfinţenie, lângă icoană, de-a lungul întregului an. Ea nu se alterează în timp, dar dacă totuşi capătă un gust neplăcut, se spune că cineva din casa respectivă a săvârşit un mare păcat. "Sufletele oamenilor trebuie să fie izvoare de speranţă, izvoare de curaj, izvoare de bucurie. Între oameni să fie bunăvoire. Sfinţirea înnobilează omul, îl ridică la demnitatea sa", a încheiat predica ÎPS Casian, îndemnând credincioşii să nu se teamă de anul 2012, întrucât robia omului de către om poate fi izbăvită doar prin credinţa în Dumnezeu.


Articole înrudite