De la finalul săptămânii trecute, Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi oferă publicului vizitator posibilitatea de a vedea un nou spaţiu amenajat cu 12 exemplare de piranha cu burta roşie (Pygocentrus nattereri), dintre care două exemplare aparţin patrimoniului viu al instituţiei gălăţene de mai bine de nouă ani, şi 10 exemplare juvenile de piranha (vârsta 5 – 6 luni) care au fost achiziţionate recent de muzeul gălăţean. Până acum Piranha putea fi văzut în spaţiul special dedicat bazinului Amazonian, alături de alte specii de peşti specifice acestei zone geografice.
„Am ales să separăm exemplarele de piranha de celelalte specii din bazinul Amazonian din două motive. În primul rând să oferim vizitatorilor posibilitatea de a vedea această specie într-un cadru mai vizibil, evidenţiind astfel patrimoniul viu al Acvariului, şi, nu în ultimul rând, să creăm condiţii acestor peşti de a se dezvolta mult mai bine într-un spaţiu dedicat exclusiv lor”, a declarat Gabriela Grigoraş, muzeograf în cadrul Acvariului gălăţean.
Piranha cu burta roşie face parte din familia Characidae, genul Pygocentrus, şi este un peşte cu un aspect interesant. Este originar din America de Sud, fiind întâlnit cu precădere în Bazinul Amazonian, pe coasta nordică a Braziliei, în Bazinul Paraguay şi în fluviul Paraná. De-a lungul timpului piranha cu burta roşie şi-a câştigat reputaţia de cel mai feroce peşte de apă dulce din întreaga lume, vânându-şi prada în bancuri. Numele “piranha” provine dintr-un dialect indian numit Tupi în care “pira” înseamnă “peşte”, iar “ranha” înseamnă “dinte”.
Cele 10 exemplare de Piranha achiziţionate de instituţia gălăţeană au fost ţinute în carantină aproximativ trei luni pentru a li se observa evoluţia şi adaptarea lor la noul mediu de viaţă.
„Cele 10 exemplare de piranha au răspuns bine în perioada de carantină. La început le dădeam şase sortimente de mâncare iar acum am rămas doar la bucăţele de inimă de vacă şi şprot”, a adăugat Gabriela Grigoraş.
Acum publicul poate admira cele 12 exemplare de piranha cu burta roşie într-un acvariu dedicat exclusiv acestora. Specialiştii muzeului vor încerca pe viitor să înmulţească piranha, deşi dimorfismul sexual nu este deloc uşor de observat la acestă specie, de aceea reproducerea lor este complicată în captivitate.
Programul de vizitare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este de miercuri până vineri între orele 10 şi 18 şi de sâmbătă până duminică între orele 10 şi 20. Luni şi marţi muzeul este închis pentru vizitare. Preţul unui bilet este de 6 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru copii.