Reprezentanţii sindicatului şi ai administraţiei de la Romportmet au început recent negocierea pe marginea prevederilor noului Contract Colectiv de Muncă, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie. În ciuda faptului că activitatea Romportmet a fost anul trecut una profitabilă, comparativ cu cea a Combinatului, care a înregistrat pierderi, reprezentanţii numiţi din partea administraţiei să negocieze noul CCM nu au oferit nicio creştere salarială, propunerea avansată fiind identică celei prezentate în cadrul negocierii Contractului Colectiv de Muncă de la Combinat. Deoarece în fruntea Romportmet nu a fost desemnat încă un director după decesul fostului director general, din echipa de negociere a CCM-ului a fost desemnată Mihaela Crăciun, directorul Direcţiei de Resurse Umane a ArcelorMittal Galaţi, cea care s-a aflat şi în fruntea echipei de negociere din partea conducerii Combinatului în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă care s-a finalizat fără acordarea vreunei creşteri salariale siderurgiştilor.
Sindicaliştii cer o creştere a salariilor de 8%
Potrivit informaţiilor furnizate de liderul de sindicat de la Romportmet, Alec Grosu, sindicatul a solicitat o creştere salarială de 8 procente, care să fie acordată de la 1 aprilie, propunere pe care reprezentanţii administraţiei nu au acceptat-o.
„Reprezentanţii desemnaţi să negocieze prevederile noului Contract Colectiv de Muncă au afirmat că nu pot acorda nicio creştere salarială, oferta cu care au venit fiind identică cu cea prezentată în timpul negocierilor de la Combinat. Practic este vorba de aplicarea unui bonus în 2 etape, calculat în funcţie de veniturile înregistrate în ultimele 12 luni, şi anume 2% de la 1 aprilie precum şi 2,5% în cursul lunii decembrie, ultimul fiind condiţionat de faptul ca societatea să nu înregistreze anul acesta pierderi”, ne-a mai declarat Alec Grosu.
Liderul de sindicat a mai afirmat că la Romportmet lucrează 200 de persoane iar salariul mediu brut lunar se ridică la circa 16 milioane de lei vechi. Þinând cont de faptul că mai sunt doar câteva zile până la expirarea prevederilor actualului Contract Colectiv de Muncă iar cele două tabere nu au ajuns încă la o înţelegere, rămâne de văzut dacă sindicaliştii vor accepta propunerea administraţiei sau vor decide să continue luptae.
Reţeta legată de aplicarea unui bonus în 2 etape a fost pusă în practică şi în cazul negocierii de la ArcelorMittal Galaţi cât şi în cazul tratativelor de la ArcelorMittal Tubular Products Galaţi. În acest ultim caz, reprezentanţii salariaţilor nu au fost de acord cu propunerea conducerii, declanşând conflictul de interese, care nu a putut fi conciliat iar drept urmare reprezentanţii salariaţilor au început strângerea semnăturilor necesare declanşării grevei de avertisment timp de 2 ore.